Tänapäeval paljudes kodudes olev eluruumide planeering põhjustab kassidel stressi

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võimaluse puudumine soovi korral üksinda olla, põhjustab loomale pikaaegset stressi.
Võimaluse puudumine soovi korral üksinda olla, põhjustab loomale pikaaegset stressi. Foto: YOKO AKIYOSHI/AFP/Scanpix

Tänapäeva moodsad avatud planeeringuga korterid on osutunud kassidele stressitekitavaks.

Teadupärast on kassid üksindust armastavad loomad ning avatud planeeringuga, ilma vaheseinteta korteris elamine põhjustab neil stressi. Halvasti käituv loom on omakorda probleemiks omanikule, kirjutab Daily Mail.

Tänapäeval on mitme väiksema toa asemel pigem levinud suur ja avatud eluruum, kus puudub võimalus eraldumiseks. See aga pärsib kassi loomulikku käitumist. Probleem on suurem neis kodudes, kus lemmikloomi on mitu või kass elab koos koeraga.

Loomade käitumise spetsialist Sarah Ellis sõnab, et sellistes kodudes on vähem võimalusi peitumiseks, mis on loomadele samas väga oluline. «Kui inimesed tunnevad end koos elukaaslase ja lastega ühtse suure perena, siis kassid ei loe ennast teiste peres elavate kasside või koertega samasse sotsiaalsesse gruppi kuuluvaks.»

Ellis rõhutab, et kassid on üksindust armastavad loomad ja eelistavad inimestega hoida pigem põgusat sotsiaalset kontakti. «Inimestele meeldib pikema kestusega intensiivne füüsiline kokkupuude, aga paljud lemmikloomad leiavad selle olevat stressirohke.»

Pikemat aega püsiv olukord, kus looma loomupärane käitumine on takistatud, võib põhjustada temas stressi, millest tuleneb aga inimese vastu suunatud agressiivne käitumine.

Ka koertel on moodsas maailmas kohanemisega probleeme, millest peaks rohkem rääkima. Väga sageli tuleb peremehe kodust äraolekul ette üksindusahistust. «Inimesed kipuvad teada andma ainult nendest probleemidest, mis neile ebamugavust põhjustavad. Näiteks kui koer on rikkunud diivani, teinud põrandale häda või kui naabrid kaebavad haukumise peale,» ütleb heategevusorganisatsiooni Dog Trust esindaja Rachel Casey.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles