Teadlased selgitasid välja, kas veelindude kuulmisvõime toimib ka vee all

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kormoranidel on vee all kuulmine vajalik saagi leidmiseks.
Kormoranidel on vee all kuulmine vajalik saagi leidmiseks. Foto: imago stock&people/imago/blickwinkel/Scanpix

Nüüd on selgunud vastus küsimusele, kas veelinnud on suutelised vee all kuulma või mitte. Lõuna-Taani ülikooli teadlased tegid kindlaks, et kuulevad küll. 

Teadlaste välja selgitatud teave annab võimaluse leida uusi meetodeid merelindude kaitsmiseks tiheda laevaliiklusega vetes, kirjutab Science Daily

Lõuna-Taani ülikooli teadlasterühm, kuhu kuulusid Kirstin Anderson Hansen, Alyssa Maxwell, Ursula Siebert, Ole Næsbye Larsen ja Magnus Wahlberg, testis ülikooli merebioloogia uurimisjaamas elava kormorani nimega Loke kuulmisvõimet ning jõudis järeldusele, et lindude võime vee all helisid kuulda on igati loogiline, sest merest leiavad nad suurema osa toidust. 

«Veealune kuulmine on kormoranidele kasulik, sest nad sõltuvad sellest toitu otsides olukorras, kui vesi ei ole selge või kui linnud elavad Arktika piirkonnas, kus valitseb pikka aega pimedus,» sõnas Kristin Hansen. 

Lind suudab vees kuulata heli vahemikus 1–4 kHz ja sellesse vahemikku jääb kalade, näiteks heeringate tekitatav heli. «Inimtekkelised helid võivad ookeanis elavate loomade elu häirida kuni selle piirini, et nad ei suuda leida toitu ja teineteisega suhelda. See on probleem, mis puudutab aktiivselt hülgeid ja pringleid. Samuti puudutab see ka linde ning peaksime sellest probleemist teadlikumad olema,» sõnas professor Magnus Wahlberg.

Inimtekkelised helid on eelkõige seotud tuuleturbiinide, laevaliikluse, skuutrite ja puurimisplatvormidega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles