Hooveri lugu: hüljes, kes oskas inimkeeli rääkida

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Randalhüljes.
Randalhüljes. Foto: imago stock&people/imago/blickwinkel/Scanpix

Internetis levivad videod «rääkivatest» koertest, kes peremeestele pikalt ulgudes vastavad, aga rääkiv hüljes on hoopis midagi muud. 1970ndatel ühes Ameerika peres elanud hüljes oli väidetavalt üsna sõnaosav loivaline.

Randalhülge poeg nimega Hoover leiti 1971. aasta maikuus Põhja-Ameerika idarannikul asuva Sebascodegani saare ühest rannakülakesest nimega Cundy´s Harbor, kirjutab Petslady. 

Leidjaks oli mees nimega Scottie Dunning, kes teatas leitud hülgepojast oma sugulasele George Swallowile. Mehed tegid rannas ringkäigu, et leida hülgepoja ema, kuid loom oli leidmise hetkeks surnud. Kuna sama saatus oleks tabanud ka abitut hülgepoega, otsustasid mehed loomakese koju viia ning ta ise üles kasvatada.

Hülgepoeg pandi alguses elama George Swallowi vanni, kuid looma elamine vannitoas takistas pererahva koduseid hügieeniprotseduure, otsustati hüljes peagi ümber kolida õues asuvasse tiiki.

Piima hülgepoeg ei tahtnud, seetõttu tuli teda toita kalaga, mille ta alati ühes tükis alla neelas nagu vaakumtolmuimeja, mille järgi sai ta ka oma nime - Hoover. Kui George polnud hommikuse toitmise ajaks välja ilmunud, lohistas Hoover ennast maja tagatrepile sööki otsima. Vahel peitis aga Hoover ennast ära ning väljailmumiseks oli vaja teda hüüda, misjärel loom loivaski mõne hetke pärast kohale ning tegi hüüdjale kalase musi.

Hooverist sai pere lemmikloom. Aeg-ajalt võttis George Hooveri linnasõitudele kaasa ja möödakäijad võisid näha looma autos istumas, pea aknast välja vaatamas. Aja jooksul hakkas Hoover omal kombel isegi kordama inimeste poolt öeldud lauseid.

Hoover muudkui kasvas ning George Swallow sai peagi aru, et ei saa enam hüljest oma tagaaias pidada. Mees võttis ühendust Bostonis asuva akvaariumiga, et Hoover sinna majutada. Kui Swallow teatas akvaariumi personalile, et hüljes oskab rääkida, suhtuti sellesse avaldusse esialgu skeptiliselt. Kulus viis aastat, enne kui Hoover ennast uues kodus piisavalt mugavalt tundis, et hakata talitajatele ütlema «tere» või «tule siia!».

Hoover sai oma erilise kõneande tõttu akvaariumis kuulsaks. Ta jõudis elu jooksul saada isaks ka kuuele hülgepojale, kellest ei õppinud rääkima aga ükski.

Kui Hoover 1985. aastal suri, avaldati kohalikus lehes järelhüüe. Kui 1997. aastal lahkus elust George Swallow, tahuti tema hauakivile pilt, kus ta on koos oma lemmiku Hooveriga.

Hooveri lugu jõudis ka 2013. aastal lasteraamatusse, mis kannab pealkirja «Rääkiv hüljes Hoover» ja mille autoriks Derek Klaoust.

Kuula Hooverit rääkimas:

Loe veel: Mis sai Titanicu pardal olnud koertest?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles