Põhjused, miks mõned inimesed «maitsevad» sääskedele rohkem

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääski meelitavad veretüüp, õlu ja tumedat värvi riietus.
Sääski meelitavad veretüüp, õlu ja tumedat värvi riietus. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Mõnede inimeste juures armastavad sääsed rohkem tiirutada kui teiste. Põhjuseks võib olla veregrupp, teatud tooni riietus ja see, mida inimene söönud või joonud on.

Kahjuks ei saa sääskedele «maitsvaks» osutunud inimene ise suurt midagi teha, et putukatele vähem ahvatlevam olla, sest põhjused, mis sääski ligi meelitavad on palju, alates veregupist kuni nahal elutsevate mikroorganismideni, kirjutab Inverse.

Uuringud on näidanud, et sääsed paistavad eelistavat 0-grupi verd, kuid ka naha kaudu erituvatel kemikaalidel on oma osa selles, kui isuäratavalt inimene sääskede jaoks lõhnab. Kemikaalide eritumist mõjutab omakorda söök ja jook. See, kas nahk on sääskedele ahvatlev maandumispaik oleneb ka sellest, millised mikroorganismid seal elavad.

Teadlased on teinud kindlaks, et õlut tarbinud inimene muutub sääskedele ahvatlevamaks, kuigi täpse põhjuse jälile, miks see nii on, pole teadlased veel jõudnud. Teada on, et etanool ei istu sääskedele üldse.

Väljaspool laboritingimusi tehtud katsed on näidanud, et olulist rolli mängib ka süsinikdioksiid, mida inimene eritab.  Seega, aktiivne sporditegemine ja kiirenenud hingamine muudab inimese sääskedele paremini leitavaks.

Ka riiete valikul on oma roll – tumedamad riided on osutunud sääskedele atraktiivsemaks.

Vaata lisaks: huvitavad fotod putukate silmadest

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles