Vuih! Kuus põhjust, miks koer võib väga ebameeldivalt lõhnata

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MICHAEL PROBST/AP/Scanpix

Ebameeldivat koeralõhna peaks võtma tõsiselt, sest võib olla märk terviseprobleemist.

Portaal Petmd toob välja kuus põhjust, miks koer võib halvasti lõhnata.

Märja koera lõhn

Kui koer saab märjaks, tekib rasu ja vee kokkupuutel bakteritele sobilik keskkond, mis annab ebameeldivat lõhna. Niikaua kuni kasukas on kuiv, on lõhna vähe tunda. Selleks, et märja karva lõhna vähendada, tuleb koera hoolega kuivatada. Tihti ei piisa käterätist, vaid abi on pigem fööniga kuivatamisest, kuid seda tuleb teha madalal kuumusel.

Ebameeldiv hingeõhk

Pane tähele koera suu seisundit. Kui varem ei ole hingeõhuga probleeme olnud, võib see olla märk põletikust. Kuid mõnedel juhtudel võib halva suulõhna põhjuseks olla ka neeruhaigus või diabeet.  

Kui koeral on neerud haiged, võib tema hingelõhn olla uriini või veidi metalse lõhnaga.

Diabeedi korral võib looma hingeõhk olla küünelaki eemaldaja lõhnaga või hoopis magusapoolne.

Nahaprobleemid

Spanjelitel, pekingi paleekoertel, mopsidel, buldogidel või shar-peidel tuleb jälgida hoolikalt nahavolte ning neid korrapäraselt puhastada, sest nahavoltide tähelepanuta jätmisel võivad tekkida nahavoldi põletikud, millega kaasneb ebameeldiv lõhn.

Kõrvainfektsioonid

Kui koera kõrvad lõhnavad pärmi järgi, on tegemist pärmiinfektsiooniga. See on koertel tavaline probleem. Samamoodi nagu ka bakteriaalsed kõrvapõletikud. Viimasel juhul on ebameeldiv lõhn isegi hullem.

Kõrvaprobleemidele on vastuvõtlikumad eelkõige lontis kõrvadega koerad, kuid põletike all võivad kannatada rohkem ka allergilised koerad. Allergia korral kõrvade ravimisest ainuüksi ei piisa, vaid eelkõige tuleks kindlaks teha allergia põhjus ja ravida seda.

Kõhugaasid

Kui koer väljutab nii hirmsa lõhnaga gaase, et tekib tahtmine toast välja joosta, on see märk, et tema toidulaud vajaks põhjalikku ülevaatamist. Kui koer ka oksendab või tal on kõht on lahti, on see märk, et ta on söönud midagi eriti vastikut – kas korjust või midagi prügikastist.

Gaaside korral võib hästi aidata näiteks teraviljavaba toit. Ka vähendab teraviljavaba toit väljaheite ebameeldivat lõhna ning kõrva- ja nahainfektsioonide tekkevõimalust.

Pärakupaunad

Paunad asuvad mõlemal pool pärakut, päraku sulgurlihase all. Nõre paunades on normaalselt õli- või pastataolise konsistentsiga ja väga ebameeldiva spetsiifilise lõhnaga, mis annab infot looma ja tema territooriumi kohta. Pärakupaunade sisu tühjendab loom enamasti roojamise käigus.

Kui pärakupaunad korrapäraselt ei tühjene ja sekreet väga kauaks paunadesse jääb, muutub see tihkeks ja paunade tühjendamine muutub järjest raskemaks.

Paunadesse sattuvad bakterid võivad tekitada põletikku ning väljuv eritis on mädane või verine. Kui sellele tähelepanu mitte pöörata, tekib mikroobide lisandumisel mädane põletik.

Loe veel: Nipid, kuidas vabaneda probleemist, kui üksi koju jäetud koer asju närib

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles