Spetsialist annab nõu: kuidas kaitsta end koera rünnaku korral (3)

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Ebameeldivad kokkupuuted inimese ja looma vahel võivad tuleneda sellest, et kumbi ei mõista teineteist. Nõuandeid, kuidas koertega suhelda ja toimida agressiivse koera rünnaku korral, jagab koerlaste käitumise uurija Laura Kiiroja.

Miks võõras koer võib muutuda agressiivseks?

Agressiivsuse tüüpe ja põhjuseid on palju. Situatsioonis, kus võõras koer tänaval muutub agressiivseks, on motivatsiooniks enamasti territoriaalsus. Siinkohal tuleks meeles pidada, et mida väiksem on koera territoorium, seda agressiivsem ta on. Ka auto või kuut on koera territoorium. Seega ära kunagi mine autos oleva võõra koera juurde.

Teine levinud agressiivsuse põhjus on provotseerimine. Et koera agressiivsus peatada, tuleb lihtsalt lõpetada provotseeriv käitumine.

Üldiselt ei jookse koerad mööda ilma ringi eesmärgiga leida inimesi, keda rünnata. Koerad enamasti ei taha inimesi rünnata, nad lihtsalt tahavad, et inimesed läheksid ära. Täiskasvanud inimesed on koera jaoks sama suured, kui meie jaoks elevandid – vähesed koerad ründavad reaalselt täiskasvanud inimest.

See ei kehti aga laste puhul. Statistika kohaselt ongi kõige suurem riskigrupp 8–10-aastased poisid, sest nemad on enim altid koeri kiusama ja koertega karm olema, kuigi neil pole ei suurust ega jõudu, mis neid selles aitaks. Seega, koer hammustab poissi, et poiss läheks ära, ja see töötab suurepäraselt – poiss lähebki ära.

Teine riskigrupp on 40–50-aastased mehed, kes saavad oma koera käest hammustada, kui nad üritavad koera üle domineerida või teda karistada.

Sageli arvatakse, et koera tuleb vastu lüüa või temaga tuleb kakelda. See on väga riskantne tehnika, sest enamik inimesi pole nii osavad ega tugevad, et koerale täpselt õigesse kohta lüüa. Enamasti lüüakse mööda ja sellega ärritatakse koera veelgi enam. Koertel on rünnakuhetkel adrenaliinitase nii kõrge, et nad ei tunne eriti valu, löök lihtsalt vihastab neid rohkem.

Koerale valu tekitamine aitab ainult siis, kui sa suudad talle nii kõvasti haiget teha, et loom ei saa enam püstigi seista. Enamik inimesi pole selleks võimelised ning kindlasti ei tohiks lastele soovitada koera lüüa. Laps ei suuda kunagi koerale nii palju haiget teha, et too lõpetaks hammustamise. Löömise peale hakkaks koer last hoopis kõvemini ründama ning ilmselt ründaks pärast seda episoodi ka iga järgnevat last, keda ta kohtab.

Esimene hammustus tähendab tavaliselt hoiatust. Sellel hetkel koer ei kasuta veel täisjõudu. Kui selle hoiatuse peale hakata koeraga kaklema ja talle haiget tegema, läheb koer üle rünnakule. Täiskasvanule on see väga valus, lapsele aga katastroof.

Kuidas toimida, kui koer on agressiivne ja ründevalmis? Kuidas kontrollida sellisel puhul oma kehakeelt?

Kui võõras koer läheneb ning siiski on kahtlus, et ta võib olla agressiivne, tuleks teda ignoreerida. Ära räägi koeraga, ära proovi temaga suhelda ja ära vaata talle silma! Pigem vaata hoopis eemale. Proovi olla rahulik ja liigu aeglaselt koerast kaugemale.

Võid püüda koera tähelepanu mujale juhtida, korjates maast kas mingi kivi või oksa ja visates selle eemale – kindlasti ära viska seda koera suunas ega ähvardavalt. See on mõeldud koeras huvi tekitamiseks, mitte tema peletamiseks.

Mida sellises olukorras mingil juhul teha ei tohiks?

Mitte mingil juhul ei tohiks joosta, karjuda, kätega vehkida ega koerale läheneda – see on eriti tähtis just laste jaoks, sest lapsed näevad välja nagu saakloom. Lastele tuleks õpetada «puu ja kivi» meetodit.

Kui võõras rihmastamata koer läheneb (aga ei ole teada, kas koer on agressiivne) tuleks olla «puu», st seista paigal, käed külgedel, vaadata oma «juuri» ja koera ignoreerida. Kui aga koer ründab, tuleks olla «kivi», st laskuda põlvili asendisse, suruda kõht põlvede vastu, katta nägu ja pea kätega ning proovida olla võimalikult «ümmargune kivi». Sel viisil jääks koerale ainult selg ligipääsetavaks. Eriti hea oleks, kui lapsel oleks ka seljakott seljas, aga seda ei saa ette planeerida.

Kuidas toimida olukorras, kui koer on hammastega juba riietest kinni võtnud? Kuidas ennast aidata, kui abi kutsumine ei ole võimalik?

Sellisel juhul proovi jääda rahulikuks ja seista nii paigal kui võimalik. Mingil juhul ära hakka ennast lahti tõmbama, sest see paneb koera tavaliselt veelgi tugevamini kinni hoidma ja sikutama.

Paljuski sõltub soovitatav strateegia sellest, kust koer hammustab. Kui koer sikutab sind jalast või käest, proovi lahtitõmbamise asemel hoopis koerale n-ö sisse liikuda. Momendil kui koer lahti laseb, tagane koheselt. Tagane selg ees, ära pööra koerale selga. Ära hakka taganema ega tõmbama sel ajal, kui koer sikutab, sest nii tekitad endale vaid rohkem vigastusi.

Hea variant on lasta koeral oma keha asemel hammustada kas mingit pulka, oma käekotti või isegi mobiiltelefoni. See võimaldab sul rahulikumaks jääda, sest sul pole nii valus ja sa ei karju. Karjumisest ei ole abi – see erutab koera veelgi rohkem.

Mõne koera puhul (ja metsloomade puhul) võib toimida nn ohverdamise meetod, kus sa ohverdad koerale oma jope või kinda või mingi muu eseme, mille nad saavad haarata ja sellega minema joosta, samas kui sina saad teisele poole joosta. Selle efektiivsus sõltub aga koera agressiivsuse motivatsioonist.

Milliseid põhitõdesid peaks võõra koeraga kohtumisel teadma, et ebameeldivaid kokkupuuteid ära hoida?

Esimene põhitõde on, et ära lähene koerale, lase koeral ise läheneda, kui ta seda soovib. Sama põhimõte kehtib ka kasside puhul. Kui sa jätad nad rahule, siis nad tulevad ise ja otsivad tähelepanu – omale sobivas tempos ja tingimustel.

Tee ennast sõbralikuks ja ligipääsetavaks, näiteks kükitades (mõni koer pole inimeste kükitamisega harjunud ja neile ei pruugi see meeldida). Soovitatavalt istu, seisa või kõnni, olles koera suunas küljega, ja ära vaata talle otsa, nii oled vähem ähvardav.

Teine oluline põhimõte on mitte kunagi minna magava või sööva koera juurde. Samuti ei tohiks minna võõra koera juurde, kes on kinni väikesel alal – näiteks ketis või autos.

Kui koera puudutada, tuleb hoida käed alati koerale nähtaval ja tema näost allpool. Ära kunagi pane oma käsi võõra koera pealaele. Head sügamiskohad on rind, pea küljed, lõuaalune. Käed peaksid olema lõdvestunud ja n-ö pehmed.

Loe veel: Neid nippe kasutades saavutad koera õpetamisel häid tulemusi

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles