Põhjus, miks selle tõuga ristatud koertel on lühikesed jalad

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TS Eriksson/Wikimedia Commons

Korgi tõugu koertel on armas välimus ja iseäralikult lühikesed jalad. Kui korgit ristata mõne teise tõu esindajaga, on sageli tulemuseks küll ristatud tõule omane välimus, olgu selleks labrador või saksa lambakoer, ent kutsikas pärib oma korgist vanemalt ülilühikesed jalad. Popular Science selgitab, miks see nii on.

Kui tõuaretus koerte spetsiaalsete omaduste väljatoomiseks hakkas hoogu koguma, märkasid aretajad, et osa koeri sündis küll normaalsuuruses kerega, kuid erakordselt lühikeste jalgadega. Leides selle armsa olevat, jätkasid nad lühijalgsete koerte aretamist. See toimus umbes 300 aastat tagasi ja tollal aretustegevuse käigus pesakonnas sündinud kutsikatest oli umbes pool lühemate jalgadega.

Geen, mis kannab lühijalgsuse mutatsiooni, kannab nime FGF4. Selle põhjal sünteesitakse signaalvalku, mis vastutab organismis kudede regeneratsiooniprotsesside, embrüote arengu ja tüvirakkude uuenemise eest. Ühesõnaga see signaalvalk determineerib, kui palju kehaosad kasvavad ja seda nii lootefaasis kui ka hiljem täiskasvanuks saades.

Lühijalgsetel koertel on seda valku kodeerivas DNA lõigus mutatsioon, mis tähendab, et neil on jäsemete kasv lõppenud liiga vara. Aga kuna FGF4 mõjutab ainult jäsemeid, on ülejäänud kere areng igati normaalne.

Kuna korgisid on omavahel pikka aega ristatud, esineb peaagu neil kõigil  FGF4-mutatsiooni. Ja see on põhjus, miks korgide ristamine teiste koeratõugudega annab lühijalgsed lemmikud.

Loe veel: Need on internetis kõige populaarsemad koera- ja kassitõud

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles