Põnevaid fakte kasside kultusest Vana-Egiptuses

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Vana-Egiptuses oli kassidel tähtis roll – nad kaitsesid viljasaaki ning neid austati kui pühasid loomi.

Peamiselt agraarühiskonnana olid egiptlased tuttavad kahjurite probleemiga. Viljavaru ohustasid pidevalt hiired, maod ja rotid. Usutakse, et muistsed egiptlased tabasid metsikuid kasse kahjuritele jahti pidamas ja hakkasid kassidele välja toitu jätma, kirjutab ancientegyptonline.co.uk. See sobis kassidele väga hästi, sest lisaks sellele, et nad inimestelt toitu said, leidsid nad varju suuremate kiskjate eest.

Vana-Egiptuses usuti olevat kahte tõugu kasse: džunglikass ja Aafrika metskass. Viimasel oli rahulikum temperament kui tema metsikumal sugulasel. Need kaks tõugu andsid kokku uue tõu, mille kõige lähedasem sugulane on tänapäevane Egiptuse Mau. On tõendeid, et suurem osa maailma kassidest pärineb Egiptusest.

Egiptlased austasid kasse nii väga, et pärslased said seda sõjategevuses nutikalt ära kasutada. 535 e.Kr toimunud Pelusiumi lahingus lõi Pärsia valitseja Kambyses Egiptuse vägesid sellega, et lasi pärslastel kokku koguda hulga kasse ja seejärel loomad lahinguväljale lahti lasta. Kartes kasse vigastada, egiptlased alistusid.

Kassi tapmise eest oli Vana-Egiptuses ette nähtud kõige karmim karistus – surmanuhtlus. Kassi eksportimine naabermaadesse oli seadusevastane, kuid kasside smugeldamine oli üsnagi levinud. Vahel lähetati isegi Egiptuse armee varastatud kasse riiki tagasi tooma.

Kassi surma korral ajas tema peremees leina märgiks kulmud maha. Kass mumifitseeriti ja maeti koos söögi ja joogiga, mis talle rännakuks teispoolsusesse kaasa pandi. Nii said kassid kaasa kausikese piimaga ning mumifitseeritud hiiri ja rotte.

Kasside hea tähendus kandus isegi unenägudesse. Egiptlased uskusid, et kassi nägemine unes toob head õnne. Seda nii isiklikus elus kui ka näiteks head viljaõnne.

Loe veel: Imelised asjad, mis sinu elus juhtuma hakkavad, kui võtad kassi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles