Populaarseid koeratõuge kõige enam vaevavad terviseprobleemid

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caters News Agency/Scanpix

Paljud koerte terviseprobleemid võivad tuleneda tõule omasest pärilikust eelsoodumusest.

Portaal WebMD on välja toonud populaarsemaid koeratõuge vaevavad tervisemured.

1. Pomeranian ehk kääbusspits

Üldiselt on kääbusspits vastupidav ja terve koer, kuid harvemini võib esineda nahahaigus alopeetsia X, kõnekeeles tuntud kui must nahahaigus. See on geneetiline haigus, mille tõttu muutub koera nahk mustaks ja karvad tulevad ära kas osaliselt või täielikult.

2. Buldog 

Nagu teisigi lühikese ninaga koeri, vaevavad ka buldogeid hingamisprobleemid. Kitsas hingetoru ja pikk pehme suulagi on põhjus, miks see koer norskama kipub. Sporti buldog ei armasta. Ülekuumenemine või liigne füüsiline koormus võib esile kutsuda eluohtliku seisundi.

3. Bostoni terjer

Esiletungivate silmade tõttu võib neil koertel esineda tõule iseloomulikke silmaprobleeme. Näiteks võib koera pisarakanal välja sopistuda.

4. Saksa lambakoer

Selle tõu tervisehädaks kipub olema puusadüsplaasia, mis omakorda põhjustab valu, liigesepõletikku ja kõndimisprobleeme. Kutsikat valides tasub uurida, kas tema vanematel on olnud puusadüsplaasiat, sest tervetel vanematel sünnivad suurema tõenäosusega ka terved kutsikad.

5. Labradori retriiver

Labradori retriiverid kipuvad olema hea söögiisuga, kuid ülesöömine võib lõppeda ülekaalulisusega. Seetõttu vajavad need koerad igapäevaselt mõõdukat füüsilist tegevust. Kui retriiver pidevalt süüa küsib, tasub teda vahelduseks kostitada porgandite või õuntega. Pealegi, kehakaalu tõusu ennetamine on alati lihtsam kui hilisemate tagajärgede ravimine.

6. Beagle

Üheks beagle´eid vaevavaks tervisemureks on epilepsia. Esimesed haigushood võivad välja lüüa alates kuuendast elukuust kuni kolmanda eluaastani. Haigus ei ole ravitav, aga sagedasi krambihooge saab ravimite abil kontrolli all hoida.

7. Taks

Pika kerega takse võivad vaevata seljaprobleemid. Seetõttu tuleks koera kehakaal kontrolli all hoida ning ei maksaks lasta tal kõrgetest treppidest üles ja alla joosta. Ühesõnaga, tuleks vältida tegevusi, mis lisavad koera seljale koormust. 

8. Kuldne retriiver

Erinevalt inimestest koerad allergia ilmnemisel ei aevasta, aga neil võib esineda nahasügelust, mille ilminguks on sage lakkumine, sügamine ja enese nakitsemine. Sügeluse leevendamiseks tasub koera pesta spetsiaalse ravišampooniga ning rikastada tema toidulauda oomega-3 rasvhapetega. Ka profülaktiline kirbutõrje on abiks.

9. Puudel

Puudlid on altid glaukoomi ehk rohekae tekkele. Seda silmahaigust iseloomustab silma kõrgenenud siserõhk, nägemisnärvi kahjustus ja sellest tulenevalt vaatevälja kahjustus. Varakult avastatud glaukoomi saab ravimitega leevendada. Raskematel juhtudel tuleb ette võtta operatsioon.

10. Chihuahua

Neil väikestel koertel võib esineda põlvekedra sisse- või väljapoole paigaltnihkumust. See põhjustab koeral ebakindlat liikumist ning ka valu. Sageli vajab seisund kirurgilist ravi.

Loe veel: Need on Eestis kõige haruldasemad koeratõud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles