Ära nii tee! Kuidas peremees tahtmatult koera tundeid haavab

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer. Pilt on illustreeriv.
Koer. Pilt on illustreeriv. Foto: Dmitri Kotjuh

Koerad on väga kiinduvad loomad, kuid vahel võib peremehe vale käitumine ilusa sõpruse ära rikkuda. Portaal I Heart Dogs toob välja viis kõige levinumat käitumisviga, mida koeraomanikud teadmatusest teha võivad.

Nina pistmine väljaheitesse

Koju kauemaks jäetud lemmikloomal võib tahtmatult pahandus juhtuda isegi siis, kui talle on tualetireeglid kenasti selgeks õpetatud.  Loom võib tuppa teha häda ka siis, kui ta on stressis või haige. Kindlasti ei tohiks sellel puhul koeraga kurjustada ning tema nina väljaheitesse pista, sest karistamine muudab ta kartlikuks ja selline teguviis ei anna mitte mingil juhul soovitud tulemust – õppetunni asemel saab koer trauma inimese käest, keda ta kõige enam usaldab.

Lemmiku jaoks ei leita aega

Vaatamata sellele, et pererahvas veedab palju aega tööl või koolis, tuleb lemmikloomaga tegeleda. Kui koer on koer juba võetud, siis tuleb tema jaoks leida aega. 10 minutit pallimängu, pikem õhtune jalutuskäik või kõrva tagant sügamine diivanil pikutades – olgu kvaliteetaeg sisustatud millega tahes, oluline on meeles pidada, et mida rohkem saab koer pererahvaga koos aega veeta, seda õnnelikum ta on.

Karistamine hirmureaktsioonide eest

Peadligi kõrvad, kössis kehahoid, jalgevahel olev saba ja urisemine näitavad, et koer ei tunne ennast teatud olukorras hästi. Kuid agressiivsusele sarnanevad märgid võivad viidata hoopis ebakindlusele. Koera peale karjumisest, rihmast sikutamisest ja riidlemisest ei ole abi, see muudab olukorra veelgi hullemaks. Kui koer on sotsialiseerimata ning pole saanud treeningut, mis teda võõras olukorras julgemaks muudaks, on soovitatav pöörduda koeratreeneri poole. Omal käel koera õpetamine ei pruugi tulemust anda.

Reeglitest mitte kinnipidamine

Kui mööblil pikutamine on keelatud, siis see peakski nii olema. Mitte nii, et ühel päeval võib koer koos peremehega diivanil pikutada ja järgmisel päeval saab ta sama tegevuse eest riielda.  

Looma sundimine üksindusse

On koeraomanikke, kes ei pea treeningut vajalikuks, sest usuvad, et saavad looma kasvatamise ja sotsialiseerimisega ise hakkama. Juhul, kui tulemus on oodatust vastupidine ning hästi käituva looma asemel kasvab kodus agressiivne lõukoer, ei saa teda karistada sotsiaalsest suhtlusest äralõikamisega, panna teda eluks ajaks ketti või sulgeda aedikusse kurba üksindusse. See on kõige suurem viga, mis võib koera psüühikat jäädavalt kahjustada. Juhul kui koer on kasvatamatu, tuleb teda treenida, mitte karistada!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles