Väike Jõgeva tüdruk näitab koertenäitustel suurepäraseid oskusi

Eva-Lotta Kivi
, kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline koertenäitus «Tallinn võitja 2017» Saku Suurhallis. 
FOTO: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES
Rahvusvaheline koertenäitus «Tallinn võitja 2017» Saku Suurhallis. FOTO: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES Foto: JAANUS LENSMENT/PM/SCANPIX BALTICS

Kaheteistaastane Kerttu Kethly on pealtnäha tavaline kaheteistaastane Jõgeva tüdruk. Seda, et tegu on tõelise «koeralausujaga», ilmselt paljud aga ei tea.

Nädalavahetusel toimus Tallinnas rahvusvaheline koertenäitus «Tallinna võitja 2017» ning Kerttu Kethly pälvis seal teise näitusepäeva arvestuses parima juuniorhändleri tiitli. Ta võitis ära nii enda vanuseklassi (10–13-aastased) kui ka juuniorhändlerite üldarvestuse, tehes tuule alla isegi 14–17-aastastele koeranäitajatele.

Kerttu Kethly on käinud ka välismaal võistlemas. Alles hiljuti saavutas ta näiteks Soome rahvusvahelisel koeranäitusel viienda koha juuniorhändlerite arvestuses.

Tallinn. 9.04.2017. Rahvusvaheline koertenäitus «Tallinn võitja 2017» Saku Suurhallis. FOTO:
Tallinn. 9.04.2017. Rahvusvaheline koertenäitus «Tallinn võitja 2017» Saku Suurhallis. FOTO: Foto: JAANUS LENSMENT/PM/SCANPIX BALTICS

Händler ehk koeranäitaja on isik, kes treenib ja koolitab koeri ja näitab neid siis koertenäitustel. Händlerid näitavad nii enda kui ka teiste koeri.

Kerttu Kethly proovis händleriks olemist esimest korda umbes seitsmeaastasena, võttes osa võistlusest «Koer ja laps». Sellest saati ongi tüdruk koerte koolitamise ja näitamisega aktiivselt tegelenud.

Tüdrukul endal on kodus kaheksa koera – viis kuldset retriiverit ja kolm Welshi springerspanjelit. Koertenäitustel näitabki ta peamiselt enda koeri.

«Spetsiaalset näitusetrenni ei tohi koertele liiga tihti teha, muidu nad tüdinevad ära,» õpetab tüdruk. Tavalist treeningut teeb Kerttu Kethly oma koertele aga iga paari päeva tagant.

Kerttu Kethly arvates on händleriks olemise juures kõige tähtsam tegevuse nautimine: «Näitusel olles ei tohi mõelda ainult võidule, pigem toreda kogemuse saamisele. Tulevikus aitab see sind palju rohkem kui üks tühipaljane karikas.»

Rahvusvaheline koertenäitus «Tallinn võitja 2017» Saku Suurhallis. FOTO:
Rahvusvaheline koertenäitus «Tallinn võitja 2017» Saku Suurhallis. FOTO: Foto: JAANUS LENSMENT/PM/SCANPIX BALTICS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles