Mida teeb Tšehhi loomaaed ninasarvikutelt eemaldatud sarvedega? (1)

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Seoses sellega, et paar nädalat tagasi ründasid üht Prantsusmaa loomaaeda salakütid, kes ninasarviku tapsid ja tema sarve maha saagisid, otsustas Tšehhis asuv loomaaed loomade kaitseks sarved ise eemaldada. Ninasarvikute sarved on mustal turul väga hinnalised ja nende kilohind on kõrgem kui kullal või kokaiinil, ent mida teeb loomaaed eemaldatud sarvedega?

Tšehhis asuvas Dvur Kralove loomaaias elab 21 põhja valge-ninasarvikut ja sel nädalal alustati nende sarvede eemaldamist. Loomaaia direktor Premsyl Rabas ütles, et ilma sarveta ninasarvik on kindlasti parem kui surnud ninasarvik, kirjutab Washington Post.

Direktori sõnul on nad aidanud ninasarvikute sarvi eemaldada ka Senegalis asuvas Bandia looduspargis ja peagi aitavad sama teha Belgias asuvas Pairi Daiza loomaaias.

SIMONA JIRICKOVA/AFP/SCANPIX
SIMONA JIRICKOVA/AFP/SCANPIX Foto: SIMONA JIRICKOVA/AFP

Sarvede eemaldamine on ninasarvikutele ohutu ja valutu. Loomad pannakse protseduuri ajaks magama ja sarved eemaldatakse mootorsaega. Loomaaia esindaja sõnul kasvavad sarved ajapikku tagasi. Ninasarvikute sarved on keratiinist ehk sarvainest, samast materjalist, milles on ka sõrmeküüned ja juuksed. Mõnes loomaaias on ninasarvikute sarvede piiramine regulaarne protseduur, mõni ninasarvik hõõrub ise sarve väiksemaks. 

Eemaldatud sarved toimetatakse esialgu turvalisse paika, mis asub loomaaia territooriumist väljaspool. Pärast seda, kui kõigi Tšehhi loomaaia ninasarvikute sarved on eemaldatud, plaanitakse need avalikult ära põletada. 

SIMONA JIRICKOVA/AFP/SCANPIX
SIMONA JIRICKOVA/AFP/SCANPIX Foto: SIMONA JIRICKOVA/AFP
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles