Kassiomanik küsib: miks kiisu mind pidevalt lakub?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Damian Dovarganes/AP/SCANPIX

Täiskasvanud kassid lakuvad sageli oma järglasi, et nende karvkate oleks puhas ja läikiv. Kassid pesevadki end lakkudes ja kuigi inimestel pole kassidega võrreldavat karvkatet, on kassid veendunud, et meidki tuleks vahel limpsida.

Kassid lakuvad ennast ja kassipoegi hügieeni ning tervise tõttu. Kassi kare keel on justkui kamm, mis aitab karvapusasid lahti harutada. Lakkudes saab karvkattest eemaldada ka parasiite. Loomaarst dr Kathryn Primm selgitas, et regulaarne lakkumine näitab, et kass on terve ja temaga on kõik korras. Kui kass on haige, siis ei pruugi ta enda eest kuigi palju hoolt kanda ja võib välja näha räsitud, kirjutab iHeartCats.

Kassid lakuvad tihtipeale ka omanikke, kuigi inimesed seda eriti ei vaja ega armasta. Dr Primm ütles, et kassi jaoks on lakkumine ennekõike moodus enda karvkatte puhastamiseks, kuid samas on see ka tegevus, mis aitab kaaslastega tugevama sideme luua. Meile võib tunduda, et kassid pole kuigi sotsiaalsed, kuid tegelikult on küll. Kassid saavad edukalt üksinda hakkama, kuid nad on suutelised tegutsema ka grupis.

Mitmekesi koos elavad kassid lakuvad tihtilugu üksteist, kuna sel moel näitavad nad välja, et hoolivad. See võib olla ka põhjuseks, miks kassid inimesi lakuvad – nad näevad meis kaaslasi ja tahavad õrnu tundeid kuidagi väljendada. Kui kass sind limpsib, siis soovib ta, et sa oleksid puhas, parasiitidest vaba ja tahab sinuga tugevamat sidet luua. Sa meeldid talle ja ta hindab su seltskonda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles