Miks kassid oma koonu kõige ja kõigi vastu hõõruvad?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kassidele meeldib oma koonu mööbliesemete ja ka inimeste vastu hõõruda. Nad teevad seda eri põhjustel, mis tavaliselt sõltub esemest või inimesest.

Kassidel on näopiirkonnas mitmes kohas lõhnanäärmed. Näärmed paiknevad näiteks suu ümbruses, lõual, näo külgedel, kaelal ja ka kõrvade juures. Kui kass mõnda eset või inimest oma koonuga hõõrub, siis teeb ta seda selleks, et objekti oma lõhnaga märgistada, kirjutab VetStreet.

Kassid märgistavad lõhnaga tavaliselt mööbliesemete nurkasid, kuid võivad koonu hõõruda ka vastu mõne raamatu või karbi nurka. Isased kassid teevad seda rohkem kui emased. 

Kassid võivad hõõruda ka neid kohti, mida on mõni teine kass juba varem hõõrunud. Ka sellel võib olla mitu põhjust: kass tahab teistele kassidele märku anda, et ta on selles kohas käinud või soovib ta teisi hoiatada, et see koht kuulub tema territooriumile. Kui kass tunneb mõnes kohas teise kassi lõhna, võib see talle ka hoiatava signaali saata ja kass tahab sealt kiirelt plehku pista, et vältida konflikte. 

Inimesi võivad kiisud hõõruda ka selleks, et inimese lõhna enda külge saada. Sel viisil näitab kass, et sa meeldid talle või siis kuulub see ta tervituse juurde. Kui kodus elab mitu kassi, siis nad võivad ka üksteist tervituseks koonuga hõõruda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles