Tšehhi loomaaias plaanitakse eemaldada valge-ninasarvikute sarved

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: THOMAS SAMSON/AFP/SCANPIX

Tšehhis asuv Dvur Kralove loomaaed teatas, et nad plaanivad eemaldada 18 valge-ninasarviku sarved. Sarvede eemaldamise ajendiks on hiljuti Prantsusmaa loomaaias aset leidnud juhtum, kus salakütid tungisid loomaaeda ja tapsid valge-ninasarviku ning eemaldasid ta sarve.

«Me teeme seda ninasarvikute turvalisuse nimel,» ütles loomaaia esindaja Andrea Jirousova. Tema sõnul on oht täiesti reaalne, arvestades seda, mis Prantsusmaal juhtus. Jirousova keeldus avaldamast, millal sarvede eemaldamine täpselt aset leiab, kirjutab The Guardian.

Jirousova sõnul tehakse ninasarvikutele üldtuimestus ja nende sarved eemaldatakse mootorsaega. Lõpuks viilitakse teravad ääred üle. Ta ütles, et varem pole loomaaias seda tehtud salaküttide, vaid hoopis transportimise või terviseprobleemide ilmnemise tõttu. 

Dvur Kralove loomaaias elab hetkel 21 erinevat ninasarvikut, nende hulgas ka kolm poega. Poegade sarvi ei eemaldata. See on ühtlasi ka ainus loomaaed maailmas, kus on edukalt õnnestunud haruldaste valge-ninasarvikute paaritus. 

Mustal turul võib ninasarviku sarve kilohinnaks olla kuni 56 400 eurot. Kõige enam on ninasarvikute sarvede järele nõudlust Hiinas ja Vietnamis, kus sarvi kasutatakse rahvameditsiinis ja ka armurohuna. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles