Loomaarst selgitab, kui sageli tuleks lemmikuga arsti juures käia

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõni kliinik saadab loomaomanikele kord aastas meeldetuletuse, et peagi on aeg lemmikuga arsti juurde minna. Aga kas kassi või koeraga tuleb igal aastal kontrollis käia või sõltub see lemmiku eluviisist?

Loomaarst Triin Abel soovitab korra aastas ikkagi kliinikus käia. «Üks asi on vaktsiinid, mille mõjuaeg on erinev, aga selle käiguga tulevad tihti ka muud küsimused ja probleemid jutuks,» sõnab Abel. 

Kesk- ja vanemaealiste loomade puhul tuleks vaktsineerimisskeem kindlasti kohaldada vastavalt looma elustiilile ja vajadustele. Seda võivad mõjutada ka teatud vanuses ilmsiks tulevad kroonilised haigused, kalduvused haiguste välja arenemiseks ja tarvitatavad ravimid. «Kui loom peab tihti ravimeid tarvitama, siis määrab külastamise tiheduse raviarst,» selgitab Abel ja lisab, et ravimi määramisel peab arst looma üle vaatama. 

Kui loom tundubki terve olevat, siis arsti küsimused võivad omanikku mõtlema panna, kas kõik on ikka korras. Paljud haigused on Abeli sõnul hiiliva iseloomuga ja pererahvas peab väikseid muutusi looma käitumises ning harjumustes tihti lihtsalt ealisteks iseärasusteks. 

«Peaaegu kõigi tervisehädade puhul on oluline nende varajane avastamine. Nii saab looma elukvaliteeti parandada ja nendega koosoldavat aega pikendada,» lausub Abel. Kui leitaksegi mingi kõrvalekalle, siis alati ei pruugita kohe midagi ette võtta, ent arst saab vastavalt leiule soovitusi jagada, et kuu või paari pärast uuesti kontrolli minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles