Miks koerad pärast ärkamist end venitavad ja raputavad?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sina alustad oma päeva ringutuse ja kuuma kohviga, aga koerale meeldib end pärast ärkamist venitada ning raputada. Naljaga pooleks võib ju öelda, et koerad teevad hommikuti joogat, kuid tegelikult leiab selgituse koerte hommikuse rutiini kohta hoopis nende eelkäijatelt.

Veterinaar Paul Rosenberg rääkis, et koerad on läbi aegade olnud jahipidajad ja võitlejad ning nad on igal hommikul ärganud teadmatuses, mida päev võib tuua. Rosenbergi sõnul aitab venitamine koera ette valmistada selleks, kui ta peab minema toitu jahtima või oma territooriumit võõraste eest kaitsma, kirjutab The Dodo.

«Evolutsioon soosib neid, kes on valmis,» sõnas Rosenberg. «Kui jätad venitamata, siis riskid sellega, et sa ei suuda edukalt jahti pidada ja sured nälga. Võitluses võid vigastada või surma saada ja sul ei sünni ühtegi järglast.»

Aga kuidas on lugu keha raputamisega? Koeratreener Jackie Cameron ütles, et koerad on aktiivsed tegelased – kui nad ärkavad, siis nad tahavad üsna pea ka liikuma hakata ja raputus aitab keha üles äratada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles