Kuus huvitavat loomadele ehitatud ülekäiku

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kirsty Faulkner/Caters News Agency/Scanpix

Loomade jaoks pole kiir- ja maanteede ületamine kuigi ohutu, kuid õnneks on ehitatud spetsiaalseid ülekäike, mis on loodud just loomi silmas pidades.

Vaata, millised põnevad ülekäigud on loomadele eri riikides tehtud!

1. Uus-Meremaal Oamarus ehitati väikestele pingviinidele spetsiaalne tunnel, mille kaudu nad saavad turvaliselt ookeanini ja tagasi liikuda.

2. Igal aastal liiguvad miljonid punakrabid üle Jõulusaare, et munad Vaikse ookeani lähistele muneda. Ohutumaks liiklemiseks on neile tehtud spetsiaalne sild.

Foto: Mercury Press/Scanpix

3. Jaapanis tehti kilpkonnadele väike tunnel, et nad saaksid rongirööbaste all turvaliselt liikuda.

4. Hollandis on ehitatud hulk ülekäike, mis on kaetud puude ja põõsastega ning võimaldavad loomadel turvaliselt üle autotee kõndida. Selliseid ülekäike nimetatakse ökoduktideks.

Ecoduct near my hometown in the Netherlands

5. Eestis on üks ökodukt, mis ehitati 2013. aastal. Ökodukt asub Harju maakonnas Kolu külas. Tänu sellele rohelisele sillale saavad loomad tuttavas keskkonnas üle Tartu maantee jalutada.

EERO VABAMÄGI/PM/SCANPIX BALTICS
EERO VABAMÄGI/PM/SCANPIX BALTICS Foto: Eero Vabamägi / Postimees

6. Alates 2007. aastast on Austraalias Victoria osariigis olnud mitme autotee kohal köisredelid, mis on mõeldud eelkõige lendoravatele tee ületamiseks. Köisredeleid on kasutanud ka näiteks kakaduud ja väikesed närilised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles