Miks meeldib kassidele toiduga mängida?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi kodukassidel on palju omadusi, mis on ka metsikutel ja suurtel kaslastel, on kodukassid siiski teistest kaslastest erinevad. Peamine erinevus seisneb selles, et kodukasside ja metsikute kasside jaoks ei tähenda näljatunne sedasama.

Kodukassid ei pea kunagi tundma sellist nälga, mida tunnevad metsikud kassid, kuna inimesed annavad neile süüa ja hoolitsevad selle eest, et nende vajadused oleksid rahuldatud. Seetõttu ei pea kodukassid jahti pidama, nii nagu suured kaslased seda teevad, kirjutab iHeartCats.

Teadlased on lähemalt uurinud, kas kodukassid peavad jahti igavusest või näljast. Selgus, et kodukassidele meeldib jahti pidada ja saaki taga ajada (seda võib nimetada ka mänguks), kuid põhjuseks pole sugugi nälg. Teisisõnu ei tee nad seda samal põhjusel kui suured kaslased. 

Kassid, nagu kõik teisedki elusolendid, vajavad toitu, ent samamoodi vajavad nad ka seda, et vahel saaks toitu taga ajada. Jahipidamise vajaduse rahuldamiseks mängivad kodukassid sageli näiteks kausis oleva toiduga. Nad saavad hakkama ilma mänguta, ent siis pole nende elu täisväärtuslik.

Ära saa kassi peale pahaseks, kui ta toiduga mängib. Kui sulle ei meeldi see, et ta köögipõrandale segaduse tekitab, siis ürita leida mõni muu moodus, kuidas kiisu saaks oma jahipidamise vajadust rahuldada (nt spetsiaalse lelu abil).

Paku kassile toitu täpselt nii palju, et ta oleks normaalses kaalus ja saaks piisavalt energiat (täpse koguse võid küsida loomaarstilt). Leia kassile mänguasju, mis oleksid väikesed ja võib-olla meenutaksid veidi saaki, mida ta saaks taga ajada. Sel moel saab kass mängides energiat kulutada ega jaluta igavuse tõttu alati toidukausi juurde. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles