Nippe, kuidas panna pirtsakas kass sööma

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kassid võivad vahel toidu suhtes väga valivad olla, ent kui nad mõistavad, et omanik ei kavatsegi uut konservi avada, siis tavaliselt pistab kiisu nahka selle, mis talle kaussi pandud. 

Ent on ka selliseid kasse, kes on tõeliselt pirtsakad ja keelduvad söömast seda, mida omanik on neile poest toonud. Loomaarstide sõnul ei tohiks kass olla söömata üle 24 tunni. Kui sinu kiisu pole ööpäeva jooksul midagi põske pistnud, siis tasuks miskit ette võtta, soovitab Petful.

Miks kassid toiduga pirtsutavad? Sellel võib olla mitu põhjust: võib-olla meeldib kassile süüa seltskonnas või eelistab ta hoopis söömiseks täielikku üksindust; kassil võivad olla väga kindlad toidueelistused, samas on ka neid kasse, kes söövad kõike, mida omanik pakub (sealhulgas ka koeratoitu); kass võib süüa liiga palju või liiga vähe, kusjuures isegi need kassid, kes kipuvad liiga palju sööma, võivad vahel toiduga pirtsutada.

Järgnevalt on välja toodud kaheksa nõuannet, kuidas panna pirtsakas kiisu sööma.

1. Kassil peaks tekkima näljatunne. Kas sinu köögis on kauss kassi krõbinatega, mis pole kunagi tühi? Korista see kauss ära. Kui lähed tööle, jäta kassile kööki vaid kauss puhta veega ja paku talle süüa alles õhtul, kui oled koju tulnud. Nälg peaks kassi ajendama sööma. Kui kahe söögikorra vahele jääb pikk paus (kuni 12 tundi), siis paku alustuseks kiisule väike portsjon vedelat toitu.

2. Kehtesta kindel toitmisgraafik. Kui kass on siiani saanud süüa suvalisel ajal, siis kehtesta nüüd kodus reegel, et kass saab süüa kaks korda päevas (nt hommikul ja õhtul). Ta võib ju vahepealsel ajal oma kausside kõrval istuda, aga see ei pruugi tingimata tähendada, et ta on näljane.

3. Mängi kassiga enne söögiaega. Liikumine ja treening tõstab isu ning suurendab võimalust, et kass sööb ära selle, mida talle pakud. Otsi kiisu mänguasjad välja ja lase tal enne söömist veidi ringi joosta.

4. Kass võib soovida sinuga koos süüa. Paljud kassid on n-ö sotsiaalsed sööjad ja eelistavad oma toitu nautida seltskonnas. Ole kassiga koos köögis, kui tal on söögiaeg.

5. Krõbinad võivad mõjuda nagu narkootikumid. Kassidel on väga hea lõhnataju ja kui krõbinate karp või pakend on avatud, siis nad tunnevad seda lõhna. See võib tunduda veidrana, et paljud kiisud eelistavad krõbinaid vedelale toidule, aga mõtle ise näiteks sellele, kui mõnusa tekstuuriga on kartulikrõpsud. Need võivad lausa sõltuvust tekitada ja kassidel võib krõbinatega olla sama lugu. Krõbinaid võiks hoida kapis või kinnises purgis, et kass nende lõhna ei tunneks. Kui kiisu tunneb oma krõbinate lõhna köögis, siis ei pruugi ta midagi muud süüa, kuna ootab oma lemmiktoitu.

6. Paku krõbinate asemel midagi muud. Leidub kasse, kes armastavad kuivtoitu, ent lisaks sellele võiks kass ka vedelat toitu ja toortoitu süüa. Kui sinu kiisu on krõbinatesse kiindunud, ürita tema krõbinate peale panna veidi tuunikala või kana, et kass harjuks ka vedelama söögiga. 

7. Kuivtoitu võib niisutada, kuid ole teadlik riskidest. Kassid joovad vett üsna vähe, mistõttu võiksid nad toiduga rohkem vedelikku tarbida. Kui kassile meeldivad ainult krõbinad, siis võid üritada neid veega segada, kuid ära hoida seda segu kiisu toidukausis üle 20 minuti, sest seal võivad hakata vohama bakterid ja hallitus. Sama kehtib ka juhul, kui segad krõbinad kokku konservi või muu vedela toiduga.

8. Ka odavad konservid on parem valik kui kuivtoit. Kuivtoit ehk krõbinad ei sisalda kõiki kassile vajalikke toitaineid, lisaks sellele on tegemist väga kuiva suutäiega. Vedel toit on palju parem valik ja seda ei pea tingimata loomakliinikust ostma. Kui kassile maitsevad toidupoes müügil olevad konservid, siis see on juba hea märk – vähemalt ei tarbi ta ainult krõbinaid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles