Mida teha, et kass ei kraabiks mööblit?

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Diane Frisch / Panthermedia / Scanpix

Ilmselt teavad kõik kassiomanikud, et armsad lemmikud võivad väga kalliks maksma minna, kui nad oma teravad küüned uude diivanisse löövad. Samas ei saa me seda neile pahaks panna, sest kraapimisvajadus on kassidele loomulik instinkt. Selleks et kass oleks õnnelik ja kodu terve, tasuks teada mõnda head nippi, kuidas mööblit teravate küüntega karvapalli eest kaitsta. 

Kentucky loomakliinik soovitab proovida neid asju, et takistada kassil mööblit rikkuda.

  1. Kui kass on juba valinud sobiva osa diivanist või tugitoolist kraapimiseks, siis tuleks see katta näiteks paberi, fooliumi või isegi kahepoolse teibiga. Nii õpetad kassile, et tema «kraapimispuul» on tegelikult mõni muu otstarve.
  2. Samas ainult mööbli kinni katmisest ei piisa. Paku kassile alternatiive. Kui võimalik, siis pane harjumuspärase, aga vale kraapimise koha lähedale mõni päris kraapimispuu.
  3. Veendu, et kraapimispuu oleks tugev ja lai, et see ei kukuks ümber. Horisontaalsed kraapimispuud töötavad ka sama hästi.
  4. Vaata, et sinu välja valitud kraapimispuu rahuldaks kassi. Neile üldiselt meeldib midagi lõhkuda ja pärast oma kätetööd vaadata.
  5. Kui su kass hakkab vaikselt harjuma õigete asjade kraapimisega, siis lase tal alguses olla seal toas ainult koos sinuga. Nii saad teda suunata kraapimispuud kratsima, kui ta peaks tahtma vanast harjumusest jälle mööbli kallale minna.
  6. Tee endale selgeks, kuidas kodus kassi küüsi lõigata, siis nad ei ole nii teravad ja laastavad.

Ära lase pead norgu, kui su kass ei ole esialgu alternatiividest huvitatud. Kasse saab õpetada. Näita talle, kus ja milliseid asju ta võib kraapida. Nii ta õpib õigeid asju valedest eraldama. Sa võid isegi oma kätega ette näidata. Proovi leida kassi jaoks meeldiv kraapimispuu ja sul on lootust oma mööbel kõige hullemast päästa, vahendab The DoDo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles