Talveunest ärganud siil ei vaja inimese abi

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sotsiaalmeedias levib info, et sooja talve tõttu võivad siilid varem talveunest ärgata ja on seetõttu uimased ning vajavad tähelepanu. Soovitatakse siil sooja kohta viia ja talle juua pakkuda. Keskkonnaamet selle soovitusega ei nõustu.

«Talv ei ole meil ei soojem ega külmem, vaid Eesti looduse tavaline talv,» ütles Keskkonnaameti looduskaitse peaspetsialist Tõnu Talvi. «Sellises talves saavad hakkama kõik meie looduslikud liigid, neist keegi ei vaja erikohtlemist, lisatoitmist, sooja viimist või muul viisil «päästmist».»

Talvi lisas, et pole tähtis, kas tegemist on looduses märgatud hülgepoja, kärnkonna või siiliga – kõik nad peavad leiukohale paigale jääma ja toime tulema oma loomulikus elukeskkonnas. «Inimese sekkumine nende ellu tähendab seda, et sekkuja vähendab oluliselt antud isendi tulevast toimetulekuvõimet looduses või koguni põhjustab nende hukkumise,» märkis Talvi. 

Teine lugu on siis, kui leitud siil on vigastatud. Sellisel juhul tuleks leiust teatada Keskkonnainspektsiooni valvetelefonile 1313. Kui aga siilil ei paista ühtegi vigastust olevat, siis pole vaja teda loodusest ära tuua. «Metslooma kodu on looduses ning ta tunneb vaid seal end terve ja turvalisena,» nentis Talvi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles