Kuidas reageerib kass omaniku surmale?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui kass Holly 83-aastane omanik suri, peitis kass end mitu päeva. Kuna politseinikud ei leidnud noort kassi üles, panid nad korteriukse lukku ja Holly jäi sinna mõneks ajaks üksinda. Loomakaitsjatel õnnestus Holly lõpuks korterist välja päästa ja ta toimetati hoiukodusse. 

Meile võib tunduda, et kassid ei tunne kurbust ja leina nii nagu meie, aga see pole päris tõsi. Mõni ekspert on arvamusel, et kassid on tihtilugu kohtadesse rohkem kiindunud kui inimestesse. Loomade käitumise ekspert John Bradshaw ütles, et kassid pole sotsiaalselt nii intelligentsed kui koerad: kassid on kahtlemata targad, aga nad kasutavad oma tarkust peamiselt toidu muretsemisele ja territooriumi kaitsmisele, kirjutab Petful.

Samas leidub ka neid, kes on veendunud, et kassil tekib inimesega eriline side, mida kass oskab väärtustada. Kassid on erinevad ja igaüks neist reageerib omaniku kaotusele isemoodi, ent oleks vale väita, et kass ei hooli sellest, kui omanik ühel päeval ära kaob. 

Mõni kass tõmbub pärast omaniku surma teistest eemale ja eelistab üksinda olla. Teine kass käitub pealtnäha normaalselt ja jääb mulje, et midagi pole juhtunud, ent pereliikmed võivad avastada kassi urni juures istumast ning vahel end ka vastu urni hõõrumast. 

Kassid kogevad kindlasti omal moel leinaga seonduvaid tundeid, aga kas kass teeb vahet sellel, kas omanik suri või hülgas lihtsalt looma? Seda on raske öelda. Blogija Sarah Hartwell märgib, et inimese kadumine kassi elust jätab kassile kahtlemata oma jälje. Olenevalt sellest, kui kiindunud kass sellesse inimesse oli, võib ta tunda emotsioone, mida meie seostame leinaga.

Kassil võib kuluda aega enne, kui ta emotsionaalselt taastub. Näiteks sissejuhatuse mainitud kass Holly keeldus mõnda aega söömast. Ta oli depressioonis ega saanud aru, miks ta pidi elukohta vahetama. Kass leinas ainsat inimest, kel oli tema jaoks mingi tähendus: ta oli kaheksanädalane, kui enda omaniku juurde kolis. Uue perenaise sõnul andis Holly aga lõpuks alla, kuna kõht oli tühjaks läinud, ja kui perenaine kassile pea peale musi tegi, hakkas kiisu kõvasti nurru lööma.

Kassid võivad stressi tõttu peitu pugeda või valesse kohta pissida. Enamik kasse saab lõpuks leinast üle ja harjub uue elukorraldusega, kuid kiisule tuleb selleks aega anda. Siin on mõni soovitus, mida järgida:

* Pea kinni kindlast rutiinist, et kassil tekiks režiim, millele toetuda. Kassidele ei meeldi eriti muutused, seega kui su koju on saabunud kiisu, kes on juba nii mõndagi pidanud üle elama, ära hakka kodus kohe muudatusi tegema (nt väldi remonti või mööbli ümberpaigutamist).

* Leia kassi jaoks aega. Kui oled kaotanud lähedase inimese, siis ilmselt on sul enda emotsioonidega piisavalt tegemist, aga kui pead nüüd hoolitsema ka kadunukese kassi eest, ära jäta teda hooletusse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles