Loomaarst selgitab, mida teha koeraga, kes ei lase enda eest hoolitseda

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meile kirjutas üks lugeja, kes soovis teada, mida teha siis, kui koer keeldub kategooriliselt laskmast end ravida ja hooldada. 

«Olen selle probleemiga juba pikemat aega hädas,» kirjutab lugeja. «Hooldusvahenditega – küünekäärid või tavalised käärid – ta endale läheneda ei lase, vajalikke antibiootikume ei söö (ka mitte maskeeritult), süstlaga ega ravimi lõhna tundes läheneda ei lase.»

Lugeja kinnitusel pole koerale kunagi haiget tehtud ega sunnitud teda jõuga mistahes ravimisele või hooldusele alluma. Autosse on koera võimatu saada, kuna autoga on koer käinud vaid loomaarsti juures. Lugeja sõnul on koeral tekkinud nahapõletik, mis vajaks arsti abi. Tegemist on suure koeraga, kelle hammustus võib olla päris karm. 

Viljandi Männimäe Loomakliiniku arst Riina Jõgila sõnul on ka loomaarstil raske ravida koera, kes omanikule ei allu. «On olemas pika toimega antibiootikumisüstid, mis võiksid tulla kõne alla suukaudsete ravimite alternatiivina. Saan aru, et ka süstida on koera raske, kuid kui kasutada suukorvi või muid kavalusi, näiteks proovida süstida poolenisti ukse vahel nii, et koer ei näe süstijat, siis võib see isegi õnnestuda,» arvab Jõgila ja lisab, et ravimite valiku osas tuleb siiski nõu pidada koera raviva loomaarstiga. 

«Kõiki tegevusi, mida kõnealune koer ei lase teha, hakatakse harjutama juba väga varakult kutsikaeas. Kirjast ei selgu, kuidas koera kutsikaiga kulges. Vanema koera koolitamiseks võib abi küsida koerte käitumisspetsialistide ja koerakoolitajate käest,» ütleb Jõgila. Tema soovitab pöörduda näiteks Tartus pöörduda Tiia Ariko ja Tallinnas Aivo Oblikase poole. 

Jõgila nendib, et sellises olukorras pole lihtsaid ja kiireid lahendusi, aga kui leida õige inimene, kellega koostöö sobib, siis võib ka vana koer uusi trikke õppida. 

Hea lugeja, kui sinulgi on loomaarstile, treenerile või muule spetsialistile küsimusi, saada need aadressil kerti.kulper@postimees.ee. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles