Mida teha, kui naabril on väga lärmakas koer?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naudid rahulikku õhtut kodus, kui järsku kuuled seda jälle: naabrite koer on hakanud haukuma ega kavatsegi lõpetada. Haukumine on täiesti normaalne tegevus ja seda ei saa koertele pahaks panna, aga kui see hakkab sinu igapäevaelu häirima, siis tasuks midagi ette võtta.

Enne, kui astud tegutsema, võiksid üles märkida ajad, mil koer kõige rohkem haugub. Kui kuuled naabrite kutsat haukumas, pane kellaaeg kirja. Sel moel on kergem kindlaks teha, kas koera käitumises esineb korduvaid mustreid, kirjutab Reader's Digest.

Võib-olla märkad, et koer haugub rohkem siis, kui omanikud on kodust ära; võib-olla on koer häälekam siis, kui väljas möllab torm või lastakse rakette. Märgi neid kellaaegu üles umbes kaks või kolm nädalat ning siis võid murega naabri poole pöörduda.

Kuna naabritega võiks häid suhteid hoida, siis ei tasu naabri juurde minna vihasena või ärritunult. Võib-olla ei saa naaber ise arugi, et koera haukumine võib probleemiks olla, eriti juhul, kui koer kipub haukuma üksinda kodus olles.

Selgita naabrile viisakalt, milles on asi ja ürita omalt poolt mõni lahendus välja pakkuda. Pelgalt virisemisest või etteheidete tegemisest pole kasu. Võid naabrilt uurida, kas ta saaks ilutulestiku või tormi ajal koera tuppa jätta või ehk oleks mõistlik koeraga mõne treeneri poole pöörduda. Ole kompromissile avatud, kuna naabril võib olla olukorra parandamiseks oma plaan.

Üks võimalus on ka see, kui saad naabri koeraga ise paremini tuttavaks. Palu naabril end koerale tutvustada ja paku talle maiust. Kui koer õpib sind tundma, siis ilmselt haugub ta ka vähem, kui peaks aias olles sind märkama. 

Ära jää omaette norutama ega hakka teiste naabritega allkirju koguma, et koeraomanik mujale koliks. Selline käitumine pole kuigi viisakas ja rikub suhteid. Ole avatud ja anna naabrile märku, et tema koera haukumine segab sind. Enamasti võtavad koeraomanikud naabrite palveid tõsiselt ja üritavad probleemile lahendust leida. 

Kui aga naaber pole valmis sinuga sel teemal suhtlema ja tema koera haukumine jätkub, siis võib-olla tasuks asja lähemalt uurida. Ehk haugub koer seetõttu, et ta on õnnetu ja teda koheldakse halvasti. Sellisel juhul peaksid ühendust võtma loomakaitsjatega (Eestis tegutsevad näiteks Eesti Loomakaitse Selts ja Eestimaa Loomakaitse Liit). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles