Ettevaatust: nahavähivastane kreem võib tappa su lemmiklooma

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahavähivastane kreem on lemmikloomadele ohtlik.
Nahavähivastane kreem on lemmikloomadele ohtlik. Foto: SCANPIX

Eelmise nädala keskel hoiatas Ameerika toidu- ja ravimiamet (FDA) loomaomanikke, et nende lemmikud võivad surra, kui puutuvad kokku nahavähki ravivate kreemidega.

Ohtlikud kreemid kannavad nime Carac, Efudex või Fluoroplex ja sisaldavad kõik toimeainet fluorouratsiil, mis on samuti tuntud 5-FU nime all ja loomadele väga ohtlik, kirjutas CNN.

FDA on saanud teateid viiest koerast, kes on pärast kreemi kasutamist jäänud haigeks ja hiljem surnud. Ühel juhul näris koer kreemituubi, hakkas pärast seda oksendama, vaevles krampide käes ning suri kõigest 12 tundi hiljem.

Teisel juhul neelas koer alla terve tuubi jagu kreemi ja kuigi omanik kiirustas kohe pärast juhtunut loomaarsti juurde, kus anti koerale ka abi, halvenes tema olukord kolme järgneva päeva jooksul nii hullusti, et loom tuli magama panna.

Fluorouratsiil on Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) poolt tunnistatud oluliseks meditsiiniliseks ravimiks, mis tähendab, et ravimit võib leida peaaegu kõigist raviasutustest. Ravimi algne looja on firma Roche, kellelt CNN-il pole õnnestunud veel kommentaari saada.

Seda ravimit kasutatakse nahavähi raviks. Kirurg Tom Rohrer ütles, et ravim on väga ohutu ja väga tõhus ning sellest on palju ameeriklased abi saanud. «Ma kuulen esimest korda midagi sellist,» ütles ta. «Me peame tegema lisapingutusi, et hoida toodet loomadest eemal ning jälgima, et peseme iga kord pärast kasutust hoolikalt käsi, enne kui looma juurde lähme,» lisas Rohrer.

Kuidas loomi hoida?

FDA andmetel võib väikseimgi kogus loomale saatuslikuks saada, seetõttu soovitab organisatsioon pärast kreemi kasutamist ohutult minema visata kõik asjad – lapid, rätikud, kindad, aplikaatorid vmt, mis võivad olla sellega kokku puutunud. Oluline on tähele panna ka, et riided, vaibad, põrand või teised mööblipinnad ei puutuks kreemiga kokku ning kindlasti tuleb pärast kasutamist käed sellest täielikult puhtaks teha.

Loomaomanik peab jälgima ka seda, et koer ei tuleks tema käsi, nägu või muid kohti, kuhu kreemi on äsja peale kantud, lakkuma. Niipea kui on kahtlus, et lemmik on kuskilt ravimit kätte saanud, tuleb temaga pöörduda loomaarsti poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles