Kuidas võita häbeliku kassi usaldust?

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kass auto all.
Kass auto all. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Hirmunud või häbelik kass on tegelikult üsna tavaline. Igal kassil on oma iseloom: mõni on sõbralik ja mänguhimuline, teine tahab rohkem üksinda olla.

Petful annab mõne soovituse, kuidas tuleks kassi sotsialiseerida.

Kõigepealt tuleb selgeks teha, miks kass kardab inimeste läheduses olla. Kuigi põhjuseid võib olla mitmesuguseid, on see enamjaolt seotud «lapsepõlvega». Kui kass pole väikesest saati inimestega eriti kokku puutunud, võib tal ka suurena sotsialiseerumisega raskusi olla.

Kui kass siiski viibis väiksena inimeste seltskonnas, võib tal olla probleeme inimestega, kellega ta varasemalt pole kokku puutunud. Näiteks ei pruugi kass ennast mugavalt tunda meestega või pikemat kasvu inimestega, kui ta pole nendega koos üles kasvanud.

Lahendus

Kõige parem on probleemi vältida juba kassipoja eas. Kassile tuleks tutvustada erinevaid inimesi, seda nii kaalu, rassi, vanuse kui soo poolest. Loomulikult pole see alati võimalik, näiteks tänavakassi puhul. Ka toakassidega üldiselt külla ei minda, seega on mõistlikum kutsuda külalisi tema koju.

Võta rahulikult

Kassipoega pole mõtet uute asjadega üle koormata, see teeks asja ainult hullemaks, sest talle on niikuinii kõik siin maailmas uus. Seega, kui võtad uue kassi, pead olema muutusi oodates väga rahulik. Mõistlik oleks temaga lähedust otsida paar korda päevas ja 15–20 minutit järjest.

Las tal olla kusagil ruum, kus ta saaks olla üksinda ja vaikuses nii, et miski teda ei häiriks. See tekitab temas turvalise tunde.

Kui kass on võõrastav ainult külaliste suhtes, ära sunni teda nendega kohtuma, las ta valib ise aja ja koha, mil nendega tutvust teha.

Külalised

Kui sa tead, et keegi on lähiajal külla tulemas, võid proovida sulgeda vaikselt uksi, mille taha kass saaks peitu pugeda. Nii hakkab ta ennast mugavalt tundma ka teistes ruumides, kus leiab endale sobiva peidupaiga.

Siiski veendu, et kassil oleks mõni koht, kuhu ta vajadusel põgeneda saaks. Samuti jäta kassile võimalus olla riiulil, aknalaual või mujal, kust ta saaks külalist kaugusest jälgida.

Maiuspalad

Kasuta mõnd kassi lemmiksööki või mänguasja, et premeerida teda tubli olemise eest. Kui kass aga endiselt peidus püsib, siis viska külalise lähedale mõni kassile meelepärane pall. Kui kass peidust välja tuleb, paku talle maiust. Kui kass on külalisele piisavalt lähedal, lase temal kassile preemiat anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles