Kümme lihtsat moodust, kuidas toakassiga trenni teha

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caters News Agency/Scanpix

Selleks, et toakass ei muutuks liiga mugavaks ja ülekaaluliseks, tuleks temaga aeg-ajalt trenni teha. Trennitegemise all peetakse silmas seda, et omanik peaks leidma nutikaid ja kassile sobivaid viise, kuidas panna kiisu rohkem liikuma.

Loomasõprade portaal Petful tõi välja kümme lihtsat võimalust, kuidas toakassiga rohkem trenni teha.

1. Ühe kassi asemel võiks kodus olla kaks, kuna siis nad mängivad ja liiguvad rohkem. Koos üles kasvanud kassid võivad ka täiskasvanutena mängida sama aktiivselt kui kassipoegadena. Kui sul on kodus juba üks kass, siis võib olla veidi keeruline teist kiisut majja tuua, seega võimalusel võiks võtta korraga kaks kassi. 

2. Kassi jaoks võivad paljud asjad asendada lelusid. Näiteks mõnele kassile meeldib mängida patsikummidega, mõni armastab laserit ja mõni võib mööda põrandat pudelikorki taga ajada. Laseriga mängides on oluline see, et laserkiirt ei tohi kunagi kassile silma suunata! 

3. Kiisudele meeldib ronida, ja kui võimalik, võiksid kodus üles seada koha, kus kass saaks võimalikult kõrgele ronida. See on tema jaoks kohaks, kus keegi teda ei sega ja kust tal on ümbritsevast hea ülevaade. Ronimine on kassile hea trenn ning parandab tema tasakaalu ja koordinatsiooni.

4. Sulgedele ei suuda kassid tavaliselt vastu panna. Kui mänguasja küljes on suled, siis võid üsna kindel olla, et kassile see lelu meeldib, ja kui jätad selle kuskile vedelema, siis ta «hävitab» selle (ehk rebib sealt suled küljest). Sulgedega lelude puhul tasuks jälgida seda, et kass sulgi ära ei sööks.

5. Kui sa ei taha, et kiisu diivani katki kraabiks, soeta talle kraapimispuu, kus ta saab küüsi teritada. Kraapimispuu kasutamine mõjub hästi ka kiisu lihastele, kuna kass sirutab puud kraapides üsna palju.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

6. Kassiga saab väga edukalt ka peitust mängida. Võta mõni kassi mänguasi või maiustus ja peida see kuskile ära. Kui kiisu leiab lemmiklelu ootamatult üles, tekib tal kindlasti mängutuju.

7. Kui sageli on juhtunud, et tõstad toidud poekotist välja ja kiisu lipsab tühja kotti, et seal natuke istuda või pikutada? Kassidele meeldivad kotid, aga kindlasti tuleks vältida plastkotte, kuna need võivad kiisule ohtlikud olla. 

8. Lisaks kottidele armastavad kassid ka eri suuruses kaste, seega võid kiisule kasti sisse põneva mängukoha teha. Üks variant on täita kast ajaleheribade, plastpallide ja kassi leludega. Viska sinna ka paar kiisu maiustust ja raputa kasti. Kass tunneb maiustuse lõhna ja hakkab jahti pidama, et maius üles leida. Kastis tuhnimine ja maiustuse otsimine mõjub hästi kiisu füüsilisele tervisele ning stimuleerib ka tema aju.

9. Üks lihtne viis, kuidas panna kass rohkem liikuma, on tõsta tema toidu- ja joogikausid eri kohta. Kassid üldiselt joovad pärast söömist, seega kui liigutad joogikausi kuskile eemale, peab kass end veidi rohkem liigutama, kui soovib janu kustutada. Mõni loomaomanik on kausid tõstnud isegi erinevatele tasapindadele, näiteks söögikausi jätnud põrandale ja joogikausi pannud kapi peale, et kass peaks veidi ka ronima.

10. Kas teadsid, et ka kassidele tehakse selliseid jooksurattaid nagu hamstritele? Jooksmine mõjub kassi füüsilisele tervisele kahtlemata hästi, aga sa võiksid kiisul igaks juhuks silma peal hoida, kui ta jooksurattas või -lindil trenni teeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles