Millisele hääletoonile reageerivad kutsikad kõige paremini?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Sorge / Scanpix

Kas oled kunagi märganud, et kutsikaga rääkides su hääletoon muutub? Sa ise ei pruugi seda tähele panna, aga tegelikult räägid sa kutsikaga samamoodi nagu väikese lapsega. Selles pole aga midagi halba, kuna kutsikatele see meeldib.

Värske uuring näitas, et kutsikad reageerivad paremini, kui nendega räägitakse nagu lastega. Teadlased analüüsisid seda, kuidas inimesed kipuvad koertega rääkima ja kuidas erinevas vanuses koerad inimeste jutule reageerivad. Uuringust selgusid mõned huvitavad asjad, kirjutab Huff Post.

Teadlased täheldasid, et koertega rääkides muutub inimese hääletoon kõrgemaks ja varieerub rääkimise ajal rohkem kui näiteks siis, kui rääkida teise inimesega. Kuigi inimeste hääletoon muutus kõigi koertega rääkides, siis kõige suuremaid erinevusi täheldati kutsikatega rääkides. Kutsikatega rääkides muutus hääletoon 21 protsenti, eakate koertega rääkides 13 protsenti ja täiskasvanud koertega rääkides 11 protsenti.

Lindistusi erinevatest hääletoonidest lasti USA, Prantsusmaa ja Itaalia varjupaikades ning kodudes elavatele koertele (iga riigi emakeeles). Selgus, et kutsikad reageerivad paremini siis, kui inimesed rääkisid pehme ja veidi lapsiku hääletooniga. Täiskasvanud ja eakad koerad reageerisid kõigile hääletoonidele samamoodi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles