Lumetorm võis päästa paljude haruldaste hülgepoegade elu

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caters News Agency/Scanpix

Nädalavahetusel Soomet kimbutanud lumetormil võis olla ka positiivne mõju: nimelt võis see päästa haruldaste ja väljasuremisohus olevate Saimaa hülgepoegade elu.

Detsembri teises pooles oli Saimaa järves elavatel haruldastel hüljestel kasutada paljas jää, milles olid mõned augud, kust pääses vette. Selleks, et talv üle elada, peavad noored hülgepojad peituma järvekaldale lume sisse ehitatud koobastesse. Teadlaste sõnul võib pool noortest hülgepoegadest surra, kui lund pole piisavalt, kirjutab Yle.

Nädalavahetusel üle Soome käinud lumetorm tõi lund juurde ja kuigi lund pole piirkonnas veel piisavalt, paranes pesade tegemise võimalus märgatavalt, sõnas bioloog Jouni Koskela. «Vaja oleks veel tuult ja tuisku ning ilmateade õnneks seda ka lubab,» lisas Koskela. 

Soomes looduse ja metsade haldusega tegelev Metsähallitus analüüsib olukorda ja annab oma hinnangu 18. jaanuariks. Metsähallituse eksperdid peavad kindlaks tegema, kas hüljeste pesade või koobaste tegemiseks on vaja Saimaa järve äärde lund juurde viia või mitte. 

«Kui lund pole piisavalt, tuleb kohale kutsuda vabatahtlikke, mis tähendab, et paarsada inimest tuleb lumelabidatega appi,» ütles Koskela. Kõige suurem oht on hetkel see, et soe ja vihmane ilm võib juba kogunenud lume sulatada. 

Eelmisel kevadel tehtud loenduse järgi on haruldasi mageveehülgeid umbes 360. Mullu talvel sündis 80 hülgepoega, mis kergitas hüljeste koguarvu ajutiselt üle 400. Jouni Koskela hinnangul võib neid praeguseks alles olla 370–380, kuna osa on kindlasti eri põhjusel surma saanud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles