Mida tasuks teada, kui plaanid võtta hamstri?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõik kodud pole piisavalt suured, et võtta perele lisaks koer või kass, seega tasuks kaaluda mõne väiksema looma võtmist. Hamster võib olla just see loom, kes pakub lastele rõõmu ja õpetab samas ka seda, kuidas elusolendi eest hoolitseda.

Enne, kui lähed hamstrit koju tooma, tasuks mõnda asja teada, soovitab Petful.

1. Toit

Hamstritele pakutakse tavaliselt pähkleid ja köögivilju, aga tea, et tegelikult on hamster lihasööja ega soovi kogu aeg ainult juurvilju närida. Loomapoodides on müügil spetsiaalsed närilistele mõeldud toidud ja seal peaks olema segu vajalikest toitainetest. Vahel võid aga pisikesele lemmikule puuri visata mõne kärbse, ta pistab need hea meelega nahka. 

Kindlasti on tähtis teada ka seda, milliseid toiduaineid ei tohiks hamstrile anda. Näiteks võib hamster näksida pestud õuna viilu, kuid kindlasti ei tohiks talle anda õunaseemneid, kuna need võivad olla mürgised. Toiduained, mis võivad hamstri tervisele liiga teha: mandlid, kapsas, küüslauk, rabarber, šokolaad, rämpstoit (kui mõni toit pole inimestele kasulik, siis ei tasu seda ka hamstrile anda). Isegi õunu ja kapsast ei tasuks loomakesele iga päev pakkuda.

2. Vesi

Hamstrile veepudelit ostes võiksid kindlaks teha, et tegemist oleks sellise pudeliga, kust loomake saaks vett võrdlemisi kergesti kätte. Tutvu erinevate variantidega ja vajadusel pea nõu spetsialistiga, et leida lemmikule parim veepudel.

3. Käitumine

Hamstrid on kogujad. Nad näevad väga armsad välja, kui topivad põsed toitu täis, aga võta teadmiseks, et hamster ei söö kogu sööki ära: ta peidab osa sellest kuskile puuri, et hiljem näksida. Ära pane hamstri toidukaussi ääreni täis. Toit võib hakata hallitama või halvaks minna, seega anna loomale ette mõistlik kogus. Vajadusel saad ju kaussi hiljem uuesti täita.

Caters News Agency/Scanpix
Caters News Agency/Scanpix Foto: JULIAN RAD/THE COMEDY WILDLIFE A/Caters News Agency

4. Hammustamine

Hamster võib vahel inimese sõrme näksata. Ta ei tee seda paha pärast, vaid pigem seetõttu, et ta pelgab. Hoolitse oma lemmiku eest õrnalt ja kui ta hakkab sind hammustama, siis võta seda märgina, et on aeg loomake puuri tagasi panna. Ajapikku harjub ta sinuga ära ja siis saad teda juba pikemalt käes hoida. Eksperdid ei soovita anda hamstrit alla 6-aastastele lastele ja vanemaid lapsi peaks samuti jälgima, kui nad hamstriga tegelevad, et nad loomakest kogemata maha ei pilla.

Muide, hamstri hambad vajavad samuti hoolt. Kuna need muudkui kasvavad, siis tasuks hamstri puuri panna midagi tahket, mida ta saaks närida ja hambaid sõna otseses mõttes kulutada. See võib olla mõni puuoks, ka koertele mõeldud küpsised ajavad asja ära. Kui annad hamstrile puuoksa, veendu eelnevalt, et seda poleks piserdatud kemikaalidega.

5. Tervis

Hamstrid on vastuvõtlikud hingamisteede haiguste suhtes, mis tähendab, et see tilluke loomake võib nakatuda sinu külmetushaigusesse. Kui oled haige, hoia hamstrist pigem eemale. Kui pead talle süüa andma, pese käed eelnevalt korralikult ära, et vähendada bakterite levikut. Kui kahtlustad, et hamster on haigestunud, võta ühendust loomaarstiga.

6. Puur

Hamstri puuri peaks iga päev üle vaatama ja sealt suurema mustuse eemaldama. Korja ära hamstri väljaheited ja puhasta seda nurgakest, kus talle meeldib end kergendamas käia. Ürita üles leida ka tema peidukohad ja vaata üle peidetud toiduvarud. Puuri võiks põhjalikult puhastada korra nädalas. Siis tuleks saepuru välja vahetada ja puuri põhi sooja vee ning seebiga ära pesta.

7. Trenn

Hamster vajab ja armastab trenni, seega võiks tema puuris olla jooksuratas, mida ta saab kasutada. Ilma regulaarse trennita võib hamster muutuda liialt pontsakaks. Loomapoodides on müügil erinevaid jooksurattaid, kindlasti leiad sellise, mis sobiks sinu hamstri puuri.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles