Miks koerad saba liputavad?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caters News Agency/Scanpix

Üldiselt arvatakse, et koer liputab saba siis, kui ta on rõõmus ja sõbralik, kuid see pole päris tõsi. Koerad kasutavad saba küll suhtlemiseks, aga sabaliputamine ei tähenda alati seda, et võiks minna koerale pai tegema.

See, millises asendis on koera saba, paljastab tavaliselt koera tundeid. Kui koer on lõõgastunud, siis on saba «loomulikus» asendis, ent see asend on erinevatel koeratõugudel erinev, kirjutab Live Science.

Enamike koerte saba ripub n-ö puhkeasendis lihtsalt koera tagumiste käppade juures. Ent mopsidel on saba puhkeasendis hoopis krussis ja hurtadel on saba jalge vahel. Kui koer on närviline või alistub kellelegi, siis võib koeral saba jalge vahel olla ja kui koer kardab, peidab ta saba enda alla. Kui koera saba on aga kõrgel, siis see võib viidata, et koer on mingil põhjusel põnevil või erutunud. Vertikaalselt taga olev saba viitab aga agressioonile.

Koera saba n-ö puhkeasendis. Caters News Agency/Scanpix
Koera saba n-ö puhkeasendis. Caters News Agency/Scanpix Foto: /Caters News Agency

Kui saba on sirgelt üleval, siis järelikult tunneb koer millegi või kellegi vastu uudishimu. Kui koer hakkab saba liputama, siis see väljendab tavaliselt erutust ja mida energilisemalt koer saba liputab, seda suurem on tema erutus. 

2007. aastal tehtud uuringust selgus, et see, kuidas koer oma saba liputab, annab vihjeid tema tunnete kohta. Näiteks kui koera saba vajub liputamise ajal pigem paremale, siis see väljendab positiivseid emotsioone, aga kui saba vajub vasakule, siis negatiivseid. Põhjuseks on see, et vasak ajupoolkera juhib paremat kehapoolt ja parem ajupoolkera vasakut. 

Huvitav on seegi, et koerad mõistavad teiste koerte sabaliputusi. 2013. aasta uuring näitas, et kui ühe koera saba vajub liputamise ajal paremale, siis see rahustab teisi koeri; kui saba vajub aga vasakule, siis see tekitab teistes koertes stressi. Seega ära arva, et iga kord, kui koer saba liputab, võiks talle pai teha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles