Miks kassid mõnikord hammustavad?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kassid ja lemmikloomad üldse muudavad meie elu palju lõbusamaks. Nad ajavad meid naerma ja nende tegemisi on alati väga põnev kõrvalt jälgida. 

Kasside käitumine võib tekitada kassiomanikus hämmingut ja vahel ka hirmu, kuna kiisud võivad olla ettearvamatud. Kõige suuremat segadust tekitab tõenäoliselt see, kui mängid kassiga ja ta otsustab järsku su kätt hammustada. Loomaarst dr Kathryn Primm selgitas portaalis iHeartCats, miks kassid mõnikord hammustavad.

Kui kass omanikku hammustab, siis tavaliselt pole tegemist kuigi agressiivse hammustusega ja üsna harva jääb hammustusest märk maha, ent omanikule ei pruugi see sellegipoolest meeldida. Hammustamisel võib olla mitmeid põhjuseid ja dr Primmi sõnul võib vahel kassi kehakeele abil kindlaks teha, miks kass sel moel käitub. 

Kui mängid kassiga ja ta on parajasti mõnda mänguasja jahtimas või taga ajamas, siis ta võib sind hammustada kogemata. Kassid suunavad kogu oma tähelepanu saagile ja kui inimene satub teda segama, siis kass võib mänguhoos hammustada, ent ta ei tee seda tahtlikult. Seda ei tasuks tõlgendada nii, et kass elab oma viha kuidagi inimese peal välja või et talle ei meeldi omanik. 

Mõned kassid võivad hammustada ka siis, kui neile pai teha. Brasiilias tehtud uuring tõestas, et peaaegu pooled kodukassidest võivad inimesi aeg-ajalt paitamise ajal hammustada. Teadlased järeldasid, et on mõned liigutused, mis kassidele nii väga ei meeldi ja võivad stressi tekitada. Hammustamine on viisiks, kuidas kass oma frustratsiooni väljendab. Metsikud kassid, kes tegutsevad karjades, võivad tihtilugu oma pereliikmeid mitte agressiivsel moel hammustada. Nende jaoks on see justkui suhtlusvorm.

Kui kass hammustab aga väga agressiivselt ja sellega kaasneb ka sisisemine, urisemine, peadligi hoidvad kõrvad ja suurenenud pupillid, siis oleks mõistlik konsulteerida loomaarstiga. Kassi käitumist tuleks analüüsida ja leida lahendus, kuidas kassi rahulikumaks muuta. Agressiivne kass võib olla ohtlik su pereliikmetele ja ka külalistele, seega oleks mõistlik asjaga kiiremas korras tegeleda.

Enamasti on kasside hammustused ilma suurema tähenduseta, aga kui sa pole kindel, miks kass ühel või teisel moel käitub, räägi sellest oma loomaarstiga. Kui kass teeb sulle haiget, siis vajate mõlemad abi, et olukorda muuta. Kui kass kipub mänguhoos või enda pesemise ajal sind hammustama ning sulle see ei meeldi, ürita tema tähelepanu mujale juhtida. Tegele kassiga, et ta saaks oma energiat kulutada. Vahel ongi toakasside suurimaks probleemiks see, et nad ei liigu piisavalt ja see võib mõjutada nende käitumist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles