Lemmikloom jõulukingiks: täielik rumalus või kaalumist väärt idee?

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lemmikloom jõulukingiks?
Lemmikloom jõulukingiks? Foto: SCANPIX

Nii lapsed kui täiskasvanud unistavad teinekord, et leiavad kuuse alt lemmiku, keda nad ammu soovinud on. Kas lemmiklooma jõuluks kinkimine  tegelikult siiski on arukas mõte?

Loomaarst Janne Orro ütleb, et lemmiklooma kinkimine on igal ajal, mitte vaid jõulude paiku, väga tundlik teema. «Lemmiklooma võib loomulikult kinkida täiskasvanu oma lapsele, olles seejuures valmis ise looma eest hoolitsema, ehk sisuliselt kingib täiskasvanu lemmiklooma iseendale. Lapsele looma võtmine tähendab igal juhul seda, et looma eest hoolitseb ja kõige eest vastutab ikka täiskasvanu,» ütleb arst.

Teistele lähedastele looma kinkimise puhul kehtib reegel, et saaja peab soovima seda konkreetset looma ning olema tema saabumiseks valmis just sel konkreetsel hetkel. «Kinkimine tähendab, et kõik asjaolud on peensusteni kokku lepitud,» räägib Orro. Nii et üllatuskingina lemmiklooma kindlasti kinkida ei saa ega tohi. «Vastasel juhul jääb risk, et kingi saaja ei soovi täpselt sellist looma, ta pole valmis looma eest kohe hoolitsema hakkama, plaanib näiteks puhkusereisi või midagi muud taolist. Mis sellisel juhul saab kingitud loomast?» küsib Orro.

Kui jõulude paiku väga mõnele loomale kodu tahaks pakkuda, tasuks pigem hoopis perega põhjalikult oma isiklikud loomapidamise võimalused läbi arutada ja kõikide asjaolude sobivusel näiteks hoopis mõnele varjupaigaloomale kodu pakkuda. 

Erinevate varjupaikade kontaktid on leitavad näiteks Varjupaikade MTÜ leheküljelt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles