Miks tahavad kassid oma saaki inimestele näidata?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Neile, kelle kassid vahel õues käivad, on see stsenaarium ilmselt tuttav: lased kiisu tuppa, kuid tal on hammaste vahel surnud hiireke, mida ta sulle näidata tahab. Aga miks ta nii teeb?

Selline käitumine on aegade algusest kassiomanikke hämmastanud. Miks kass üldse õues hiiri taga ajab, kui toas on kausid sööki täis? Kas kass on lihtsalt õel või milles asi? Enne kui süüdistad oma kassi külmaverelises tapmises, tasuks paari asja teada, kirjutab Live Science.

Esiteks tuleb mõista, et kassid on loomu poolest kiskjad ja värsked uuringud on kindlaks teinud selle, et kodukassid, kes käivad õues, ohustavad märgatavalt linde ning närilisi. Väidetavalt tapavad kassid ainuüksi USAs aastas miljardeid väikseid linde ja loomi. See ei tähenda, et kassid oleksid õelad, nad on lihtsalt lihatoidulised kiskjad.

Kuigi kassid kodustati umbes 10 000 aastat tagasi, käituvad nad endiselt oma esivanemate kombel ja armastavad jahti pidada. Toore liha söömine ei valmista kassidele mingeid terviseprobleeme, ent kodukassid ei pea tingimata jahti selleks, et saak nahka pista. Kõige tõenäolisemalt toovad inimestele «kingitusi» steriliseeritud emased kassid, aga neil on selleks kindel põhjus.

Looduses elavad metsikud kassid õpetavad oma poegadele, kuidas toitu süüa ja selleks toovad nad poegadele tihtilugu surnud või vigastatud saakloomi. Kodukassid pole selles osas erinevad. Erinevus seisneb lihtsalt selles, et steriliseeritud kassil pole kellelegi oma teadmisi edasi anda, kuigi instinktid käsivad tal seda teha. 

Kui kass toob surnud linnu või hiire kodutrepile, siis see tähendab, et ta täidab oma rolli ema ja õpetajana. Sina, tema armastav omanik, oled kassi jaoks kui asenduspere ja kass teab väga hästi, et omal käel poleks sa isuäratavat hiirt kinni püüdnud. 

Enne kui hakkad kassiga tema käitumise pärast kurjustama, mõtle järele, sest kassi käitumisel on alati põhjus. Oluline on aga teada sedagi, et tegelikult ei tohiks kodukasse üksinda õue lasta. Loe lähemalt, millised reeglid Eestis kehtivad!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles