Kümme põhjust, miks võiks võtta eaka koera

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / emmanuelle bonzami

Kellele ei meeldiks kutsikad: nad on armsad, energilised ja uudishimulikud. Kuigi kutsika kasvatamine terveks ja tugevaks koeraks on väga tänuväärne tegevus, ei tasu arvata, et see oleks midagi lihtsat.

Kui kaalud eaka koera võtmist, siis on tõenäolisem, et saad valida koerte vahel, kelle iseloom on juba välja kujunenud ja kes sobiksid sinu elustiiliga rohkem. Eaka koeraga kaasneb vähem üllatusi kui kutsikaga, sest sa tood endaga koju juba kogenud koera, kes teab, kuidas maailmas asjad käivad, kirjutab iHeartDogs.

Järgnevalt on välja toodud kümme põhjust, miks võiks kutsika asemel võtta eaka koera.

10. Sa saad selle, mida sa näed

Täiskasvanud koerad on juba välja arenenud ja näevad välja täpselt sellised, nagu nad olema peavad. Sa ei pea muretsema sellepärast, kui pikaks võib koera karvkate kasvada või milliseks arenevad tema kõrvad. Samuti näed kohe ära, kui suure koeraga on tegu.

9. Ta on iseseisev

Eakatele koertele meeldib olla inimestega koos, ent nad oskavad ka üksinda olla. Erinevalt kutsikatest, saab eakad koerad ka üksi koju jätta või lasta neil omapäi tegutseda ilma, et koer midagi ära lõhuks või segadust tekitaks. Kutsikad võivad näiteks ajalehed ribadeks närida või prügikastist asju välja tirida.

8. Ta on juba nii mõndagi kogenud, kuid on endiselt valmis uuteks seiklusteks

Pole vahet, milline oli eaka koera elustiil enne sinuga kohtumist, ta on suuteline uue elukorraldusega harjuma ja sinu eluviisi omaks võtma. Sulle meeldib matkamas käia? Võta oma uus sõber kaasa! Eakad koerad armastavad endiselt liikumist, kuigi tuleb tõdeda, et mida vanemaks koer saab, seda rohkem võib temalgi terviseprobleeme esineda. 

7. Tal on palju armastust jagada

Eakal koeral võib olla nii füüsilisi kui emotsionaalseid arme, kuid ta ei lase minevikul end tagasi hoida. Koerad on suutelised andestama ja unustama. Kui sa armastad oma koera, võid kindel olla, et ta mõistab seda ja temalgi tekivad sinu vastu õrnad tunded. Koerad on ääretult lojaalsed ja eakad koerad on juba õppinud, keda tasub usaldada ning keda mitte.

6. Ta ei riku su vaipu ära

Eakad koerad üldiselt teavad, et kui tekib häda, siis tuleb õue minna. Ta ei kergenda end vaibale, nagu noored koerad vahel teha võivad.

Foto: MIKE BLAKE/REUTERS

5. Ta ei tee enam kutsikale omaseid lollusi

Eakad koerad on tõenäoliselt õppinud sedagi, millised on koera mänguasjad ja millistest asjadest võiks eemale hoida. Sa ei pea muretsema, et su uued kingad või päikseprillid jõuavad lõpuks koera asemele ning on mõnusalt läbi näritud.

4. Kui sina magad, siis magab ka tema

Kutsikad on veidi nagu beebid, kes peavad päevas väga palju magama, et olla terved ning rõõmsad. Vanemad koerad kohanevad inimese elurütmiga ja magavad omanikega samal ajal.

3. Ta on väga hea teraapiakoer ja eaka inimese kaaslane

Eakad koerad on kannatlikumad kui kutsikad, mistõttu sobivad nad hästi teraapiakoerteks ja vanurite kaaslasteks. Nad lasevad end rahulikult paigal istudes paitada ega torma mööda tuba ringi nagu kutsikad.

2. Ta väljendab tänulikkust

Kui vaatad varjupaigast võetud eaka koera silmadesse, siis ilmselt märkad, et koer teab väga hästi, et ta on päästetud. Ta ei hooli sellest, kus sa elad, milline sa välja näed või kellena töötad. Ta pühendab oma elu sellele, et sulle oma tänulikkust väljendada.

1. Sa päästad tema elu

Veebilehe Dogtime andmetel peavad eakad koerad palju kauem ootama, et keegi neile kodu pakuks. Nad on varjupaikades pikemalt kui kutsikad, kuigi ka nemad tahaksid ammu juba päriskoju kolida. Kui võtad oma koju eaka koera, siis sa päästad tema elu ja võid tema ülejäänud elu palju rõõmsamaks muuta. Eakad koerad on samuti armastust ja hellust väärt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles