Miks kallutavad koerad inimesi kuulates oma pead?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Koeraomanikud on tõenäoliselt märganud, et kui koeraga rääkida, kallutab koer pead paremale ja/või vasakule. Selline liigutus annaks justkui märku, et koer kuulab inimest, aga miks ta tegelikult nii teeb?

Loodusportaal Mother Nature Network pakub välja mõned võimalikud selgitused, miks koerad inimesi kuulates oma pead kallutavad.

1. Koer üritab sind paremini kuulata

Üks võimalik selgitus on see, et pea kallutamine aitab koeral paremini hinnata, kui kaugelt heli temani jõuab. Koertel on üldiselt väga hea kuulmine ja kui nad veidi oma pead kallutavad, siis nad saavad rääkija hääle kohta rohkem infot.

2. Koer üritab sind mõista

Steven R. Lindsay kirjutab oma koerte käitumist lahkavas raamatus, et kui koer kuulab inimese häält, siis ta üritab leida tuttavaid sõnu või hääletooni, mida saaks seostada tasu saamisega (nt jalutuskäigule minek, maiustuse saamine vms). Kui koer oma pead kallutab, siis ta üritab su juttu mõista ja samas ka märku anda, et ta kuulab sind.

3. Koer ei näe su nägu selgelt

Selleks, et inimesi paremini mõista, ei kuula koer hoolikalt vaid inimese suust tulevaid sõnu, vaid ta jälgib ka näoilmet, kehakeelt ja silmade liikumist. Koera jaoks on oluline näha inimese nägu, seega kui ta pead kallutab, siis võib põhjuseks olla see, et ta tahab sind paremini näha. Pikema koonuga koertel võib olla inimese terve näo vaatamisega probleeme. Kui tahad saada ettekujutust, kuidas koer sind ja maailma näeb, siis hoia rusikat nina ees ning jälgi, kui palju see vaatepilti varjab. Eksperdid on arvamusel, et lamedama näoga koerad (nt mops, Bostoni terjer ja Pekingi koer) kallutavad oma pead vähem, kui omanik nendega räägib. 

4. Sa ise oled koerale seda õpetanud

Kui koer sind kuulates oma pead kallutab, siis kahtlemata on see väga armas vaatepilt ja võimalik, et oled teda selle eest kiitnud või midagi positiivset öelnud. Selline reaktsioon annab koerale märku, et ta tegi midagi head ja seda tasub korrata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles