Kuidas tõlgendada koera käitumist

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iga omanik mõistab oma koera kõige paremini, aga kuna koerad ei oska end sõnadega väljendada, siis peavad inimesed õppima koerte käitumist õigesti mõistma. 

Koerasõprade portaali iHeartDogs loomaarst dr Kathryn Primm seletas lahti, mida mõned koera käitumismustrid võivad tähendada.

1. Saba liputamine ei väljenda alati sõbralikkust

Kui mõelda kutsule, kes liputab saba, siis eeldatakse alati, et tegemist on rõõmsa koeraga. Tegelikult ei väljenda saba liputamine alati rõõmu. Olenevalt sellest, kui kiiresti koera saba liigub ja kas see on üles tõstetud või mitte, võib sabaliputus tähendada hirmu ja vihjata, et koer võib muutuda agressiivseks. Kui saba on kõrgel ja liigub aeglaselt, siis arvatakse, et koer on sõbralik, aga kui tegemist on sulle võõra loomaga, siis pigem ole ettevaatlik. Võõraste koertega kohtudes tasuks üldse ettevaatlik olla.

2. Pepu lohistamine mööda põrandat võib olla tingitud valust

Mõned koeraomanikud on ilmselt näinud seda, et kutsu võib vahel oma peput mööda põrandat justkui lohistada. Selle üle visatakse isegi nalja, kuid tegelikult pole selles midagi humoorikat. Pepu lohistamine mööda põrandat võib tähendada, et koer tunneb pepu piirkonnas valu või sügelust. Terve koer tavaliselt nii ei käitu, seega kui märkad taolist käitumist, tasuks konsulteerida loomaarstiga.

3. Koer ei tohiks end kogu aeg lakkuda

Koerad ei laku oma käppasid iga päev selleks, et need puhtad oleksid. Inimesed lihtsalt arvavad, et koerad teevad seda hügieeni tõttu nagu kassidki. Kui koeral on käppade küljes või varvaste vahel mingi mustus, siis on normaalne, et koer lakub oma käpad puhtaks, aga kui koer end pidevalt lakub, siis see pole normaalne. Dr Primmi sõnul on käppade lakkumine esimeseks märgiks, et koeral võib olla allergia. Kui märkad, et koer lakub ebatavaliselt palju oma käppi ja närib küüsi, siis võta ühendust loomaarstiga.

4. Koerad ei suhtle omavahel haukudes

Uuringud on näidanud, et koerad on haukumise selgeks õppinud selleks, et inimestega suhelda, kuna neile tundub, et inimesed reageerivad haukumisele. Kui koer haugub näiteks välisukse peale, siis tihtilugu tõlgendab omanik seda nii, et koer soovib välja minna ja nad lähevad üheskoos jalutama. Metsikud koerad kasutavad omavaheliseks suhtluseks kiunumist ja kehakeelt, üsna harva hakkavad nad teineteise peale haukuma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles