Delfiin leidis karmi mooduse, kuidas säästa poega vangistusest (1)

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Frans Lanting/picture alliance / Frans Lanting

Lulu on üks paljudest looduses elanud delfiinidest, kes on viimastel aastatel Jaapani kurikuulsast Taiji lahesopist kinni püütud ning vangistusse elama viidud. Ta on saanud kogeda nii täielikku vabadust kui ka akvaariumis elamist.

Kui enamik Taiji lahesopis püütud delfiinidest müüakse nende liha pärast maha, siis Lulu saatus on kordades hullem: ta peab elu lõpuni esinema ja järglasi tootma Nagoya akvaariumis. Lulu teab, et ennast ta enam päästa ei saa, ent ta otsustas päästa oma järglase, kirjutab The Dodo.

24. septembril teatas Nagoya akvaarium, et Lulul sündis järglane. Delfiinid on tavaliselt oma järglaste suhtes väga hoolivad ja kaitsvad, aga peagi selgus, et Lulu pole järglase sünni üle sugugi rõõmus. Väiksest delfiinist avaldatud fotodelt oli näha, et looma keha oli kaetud kriimustustega ja usuti, et nende tekitajaks oli Lulu. Kõigest neli päeva pärast sündi leiti väike delfiin surnuna.

Kuigi tema surma põhjus on teadmata, ütles mereimetajate projekti juht Laura Bridgeman, et tõenäoliselt võib süüdistada vangistuses elamist. Ekspertide hinnangul võis Lulu ise oma järglase tappa, kuna ta teadis väga hästi, milline elu väikest delfiini ees ootab. 

«Akvaariumi esindajate sõnul oli põhjuseks see, et kui delfiin saab esimest korda järglase, siis ta ei tea, kuidas olla hea vanem. Aga see on väga ebatõenäoline selgitus,» sõnas Bridgeman. «Palju tõenäolisem on see, et Lulule mõjus traumeerivalt tema perest eemaldamine, ta nägi ilmselt pealt oma lähedaste surma ja pidi lahkuma oma kodust. Võimalik, et Lulu ei tahtnud, et tema järglased midagi sarnast läbi elaksid.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles