Miks kassid mööblit kraabivad?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Need kassiomanikud, kelle lemmikud elavad peamiselt toas, teavad hästi, kui suurt frustratsiooni võib tekitada see, kui kass on järjekordse mööblieseme avastanud ning asub seda küüntega kraapima. Ent kassid teevad seda kindlal põhjusel.

Dr Tony Buffington, loomaarst ja kassisõber, ütles Good Housekeepingule antud intervjuus, et kassid ei kraabi mööblit niisama, nad teevad seda kindlal põhjusel. Varem, kui kassid ei elanud mugavates majades või korterites, pidid nad toitu jahtima ja end kiskjate eest kaitsma. Puude ja teiste tugevast materjalist pindade kraapimine aitas neil küüsi teritada.

Kuigi nüüdisaja kassid ei pea toitu ise jahtima ega kiskjatega võitlema, tahavad kiisud siiski küüsi teritada, sest see aitab neil stressi leevendada ning seda tehes saab kass venitada selja- ja jalalihaseid. 

Nüüd ehk mõistad oma kassi veidi paremini, kuid kassi käitumine võib siiski tuska tekitada, eriti siis, kui oled ostnud mõne uue mööblieseme. Selleks, et kass mööblit ära ei rikuks, soovitavad eksperdid katta mööbliesemed materjalidega, mis kassidele väga ei meeli, näiteks kleeplindi või fooliumiga. Kodus võiks olla spetsiaalne post, mis on mõeldud ainult kiisu küünte jaoks ja iga kord, kui kass seda kraabib, võiksid teda selle eest kiita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles