Maailma kurvimad pruunkarud olid sunnitud õlut jooma ja ketis olema (1)

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomile jootis endine omanik mõnikord õlut.
Tomile jootis endine omanik mõnikord õlut. Foto: FOUR PAWS / CATERS NEWS/Caters News Agency

Loomade õiguste eest võitleval organisatsioonil Four Paws õnnestus ühest Albaania loomaaiast ära päästa pruunkarud, keda kutsuti maailma kõige kurvemateks karudeks. Karud olid aastaid pidanud kannatama piinamist, neile joodeti õlut ja neid hoiti ketis.

Õnnetuid karusid on kaks: Tomi ja Pashuk. Tomi on kohalike seas tuntud ka kui «õllekaru», sest on teada, et endine omanik jootis karule mõnikord õlut. Pashukil oli aga inetu lahtine haav, mille oli tekitanud nahka lõiganud kett, edastab Daily Mail. 

Mõlemal karul oli mitmeid lõikehaavu, nende hambad olid väga halvas seisukorras ja neil oli mitmeid vigastusi, mis olid tekkinud aastatepikkuse piinamise tagajärjel. Four Pawsi esindaja Carsten Hertwig sõnas, et Tomi oli leidmise ajal väga halvas seisus. «Tema hambad on kahjustatud ja ta ülakehal on vigastusi. Oli viimane aeg see karu sealt päästa,» ütles ta ja lisas, et neil on hea meel selle üle, et Albaania keskkonnaministeerium toetab Four Pawsi tegevust. 

Tomi. Caters News Agency
Tomi. Caters News Agency Foto: FOUR PAWS / CATERS NEWS/Caters News Agency

Hertwigi sõnul on aga veel kümned karusid, kes elavad Albaanias kohutavates tingimustes. «Selle riigi karude jaoks oleks tarvis pikaajalist lahendust,» leidis ta. 

Tomi ja Pashuk kuulusid viiekümne karu hulka, keda hoitakse Albaanias vangistuses. Four Paws loodab kõik need karud ära päästa ja on algatanud selle tarbeks kampaania Save the Saddest Bears (päästke kurvimad karud - toim.). 

Tomi ja Pashuk on juba läbinud esmased tervisekontrollid ning nad on paigutatud uutesse kodudesse. Tomi on praegu Albaanias Tirana loomaaias, kus ta veedab paar nädalat ning siis viiakse ta edasi karudele loodud varjupaika Kosovos. 

Pashuk. Caters News Agency
Pashuk. Caters News Agency Foto: /Caters News Agency

Puur, kus Pashuk veetis suure osa oma elust, oli väga niiske ja karu oli enamasti ketis. Kahjuks oli kett niivõrd tugevalt kinnitatud, et see tekitas karule inetu lahtise haava. «Ma olen varemgi näinud piinamist taluvaid karusid, aga mitte midagi sellist. Kett oli nii sügavalt tema naha sisse lõiganud, et nahk oli juba keti peale kasvanud,» rääkis Hertwig. Pashuk pandi ketti siis, kui ta oli alles väike. Kuigi karu kasvas vahepeal suuremaks, ei käinud keegi vahepeal ketti lõdvemaks laskmas. 

Albaanias elab looduses umbes 250 pruunkaru, ent nende arv väheneb pidevalt, sest metsa mahavõtmisega hävivad karude kodud ja karudele peetakse palju ka jahti. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles