Zooloog kutsub üles andma allkirja karusloomafarmide vastu (1)

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mink.
Mink. Foto: AP/Scanpix

Armastatud zooloog Aleksei Turovski kutsub inimesi oma sotsiaalmeedia kontol üles andma allkirja karusloomafarmide vastu.

17. augusti hommikul algatas loomade eestkoste organisatsioon Loomus rahvusvahelise petitsiooni, millega kutsub parlamenti üles keelustama karusloomakasvandused Eestis. 

Rahvusvahelise petitsiooniga soovib MTÜ Loomus tutvustada kohalikku karusloomafarmide temaatikat üleilmsel tasandil ja anda võimaluse kaasarääkimiseks ka välismaalastele. «Meie eesmärgiks on levitada petitsiooni üle maailma ja aidata Eestil nüüdisaegseks, eetiliseks riigiks saada,» selgitas Loomuse juhataja Kadri Taperson. «Meil on seesuguste probleemidega tegelevaid sõberorganisatsioone Euroopast Aasiani — loodame koguda vähemalt viiekohalise arvu allkirju.»

Tänaseks on allkirju kogunenud juba 12 000 inimest. Allkirja andma kutsub üles ka Aleksei Turovski. 

«Karusloomade majanduslik tootmine on keskkkonnakahjulik (süsihappegaas, veekulu, soojusreostus, naftasaaduste kulu jne), loodusele potentsiaalselt ja tihtipeale ka reaalselt ohtlik, kõikidele karuslooma liikidele alati stressi põhjustav ja olgem ausad, lihtsalt julm. Mitte mingit vajadust selleks kaasaegses tsiviliseeritud ühiskonnas ilmselt ei ole. Karusloomad ei ole kodustatud liigid, nagu seda on koer, kass, lammas, kits, suurveis, kaamel ja paljud teised, kelle kodustamise protsess on kulgenud tuhandeid aastaid väga kindlates tingimustes ja viinud kindlate alamliikide või lausa liikide tekkeni. Karusloomaliikidega sellist protsessi läbitud ei ole. Ainsaks tõesti kodustatud kärplaseks võib pidada fredkat ehk kodutuhkrut (umbes 3000 aastat inimkaaslemist).

Sellele toetudes kutsun Teid, head sõbrad, üles andma oma hääl MTÜ loomade eestkoste organisatsiooni Loomus poolt tekitatud petitsioonile lõpetada karuslooma farmide tegevus Eestis!» kirjutab Turovski.

Karusloomafarmid on keelustatud Inglismaal, Põhja-Iirimaal, Austrias, Horvaatias, Hollandis, Sloveenias ja Bulgaarias. Osaliselt on karusloomafarmid keelustatud Taanis, Šveitsis, Rootsis, Itaalias ja Uus-Meremaal. TNS Emori läbiviidud uuringu kohaselt ei poolda 58% eestimaalastest karusloomakasvandusi.

Allkirja petitsioonile saab panna siin.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles