Kuidas teada saada, et koer on peremeest nähes õnnelik?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer. Foto on illuistreeriv.
Koer. Foto on illuistreeriv. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Kui enamasti tunneb rõõmsa koera liputava saba järgi ära, siis teadlased avastasid, et järgmine kord uksest sisse astudes tasub tähelepanu pöörata ka koera näole.

Loomade käitumisspetsialistid leidsid, et nii nagu inimeste puhul, annavad ka loomade näoilmed teada, mida ta omaniku vastu päriselt tunneb, vahendab The Telegraph.

Uurijad kasutasid lemmiku emotsioonide kaardistamiseks kaamerat, millega võeti üles hetked, mil koerale näidati omanikku või täiesti võõrast inimest. Selgus, et koerad kergitasid omanikku nähes vasakut kulmu. Kui koera tutvustati täiesti võõrale inimesele, liikus looma vasak kõrv veidi tahapoole.

Omamoodi avastus oli ka see, et kui koer nägi eset, mis talle ei meeldi, liigutas ta paremat kõrva.

Jaapanis asuva Azabu ülikooli teadlane Miho Nagasawa sõnul on raske selgitada, miks ühel juhul liigutab koer kulmu ja teisel kõrva.

Uuring avaldati ajakirjas Behavioural Processes ja kokku osales katsetes 12 koera, kes olid üksteisest eraldatud. Katsest selgus, et niipea, kui loom nägi teisel pool eralduskardinat inimest, liigutasid loomad kulme, ent omanikku nähes alati vasakut kulmu.

Teadlased on ka varem põhjalikult koeri uurinud ja selgeks teinud, et loomad suudavad inimeste emotsioone eristada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles