Nõuandeid sülekoera sünnipäevapeo korraldamiseks

, koerte trikitreener
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koera sünnipäev on tähtis päev!
Koera sünnipäev on tähtis päev! Foto: Emmanuelle Bonzami/PantherMedia/Scanpix

Oma koera sünnipäev on enamusele perekondadest väga tähtis sündmus, seda eriti esimestel aastatel. Kuidas korraldada, mida pakkuda ja kuidas tagada turvalisus? Chihuahuade trikikooli meistertreener Krista Laanet jagab nõuandeid.

Suuremale sünnipäevapeole peaks kutsuma eelkõige omavahel tuttavaid koeri, kes ei erine oluliselt oma suuruselt. Pidu saab korraldada nii oma kodus, koerte jalutusplatsidel kui ka koerasõbralikes kohvikutes. Samuti on mitmed koeraspordiklubid nõus selleks ruumi rentima. Kohvikus jäävad küll koertel omavahelised mängud ja suurem jooks ära – seal on rohkem «koerad süles» sünnipäev.

Oma aia pidu on parim koerapidu. Kui piduliste hulgas on agressiivselt käituvaid koeri, tuleb nad paraku rihma jätta, omavahel hästi läbi saavad koerad saavad vabalt hullata, peaasi, et ruumi jagub. Kui külaliste hulgas on esmakordselt suuremas karjas viibivaid koeri, tuleb vähemalt paarkümmend minutit koerale toeks olla ja õpetada teda teistega suhtlema. Selleks on parim viis ise maha istuda ja koer sülle võtta, et koer saaks tasapisi karjaga tutvuda. Tavaliselt hakkavad juba omavahel tuttavad koerad uut uudistama tulema. Kui keegi neist on liiga tormakas, saab omanik käega ettevaatlikult koertele vahe sisse tekitada. Kui süles olev koer juba ise julgem on ja sülest alla soovib, võib omanik püsti tõusta. Siiski tuleb mõnda aega koera lähedal olla ja olukorda jälgida, et vajadusel sekkuda. Kõik koerad ei sobi omavahel kokku mängima oma iseloomu või harjumuste tõttu, kuid nad leiavad väga kiiresti omale sobiva seltsilise või grupi.

Koerad saavad suurepäraselt aru, et see on nende tähtis päev ja peavad ka kingitustest lugu. Kingitusteks peaks otsima sobiva suurusega koertele toodetud mänguasju või nuputamismänge, samuti on hea kinkida loomakaupluste kinkekaarte. Nii saab sünnipäevalaps kindlasti vajalikuima ning sobilikuima kingi osaliseks. Maiustuste või riietusesemete kinkimisega ei pruugi alati kümnesse panna. Väga armas on ka omanikule tähtsal päeval väikene lilleõis kaasa võtta.

Kui külla mineval koeral on harjumus märgistada, tuleks kaasa võtta koertele toodetud püksikud ja mähkmed – nii tagatakse puhtus ja olete ka järgmisel korral oodatud.

Mida oleks õige sünnipäeval koertele pakkuda? Krõbinaid vast mitte, pigem tee koertele tort. Selleks sobivad mitmed lihad – nii looma-, kalkuni-, kana-, pardi- kui ka ulukiliha. Liha peaks olema küpsetatud või keedetud ilma maitseaineteta. Kihtide vahele on võimalik nii muna, kui juur- või aedvilju panna. Kõik peab korralikult läbi keetma või küpsetama, et külalistel hiljem kõhugaase ega muid seedehäireid ei tekiks. Kodujuust on hea konsistentsiga, kuid ei pruugi kõikidele koertele sobida, samuti teraviljad ja riis. Aed- või juurviljad on mõistlik püreestada, nii ei söö koerad ära ainult liha. Kaunista tort lustakalt ja pole palju lisada ka küünal või küünlalühter. Arvesta koerte suurusega, et torti ülearu ei saaks, koerad ei söö pidudel eriti palju, kuna eelistavad hoopis omavahel mängida ja lõputult üksteist nuuskida.

Koerte toitmine peaks toimuma ühel ajal, taldrikud peaksid olema paraja kaugusega, et asjatult tüli ei tekiks. Järelejäänud toit tuleks kohe põrandalt üles tõsta, et vältida mõne koera ülesöömist. Pane mitmesse kohta jooginõud, sest koerad joovad omavahel mängides tavalisest rohkem vett.

Kui peotort on söödud raugeb ka koerte mänguhoog, siis on hea teha mõni võistlus. Näiteks taldrikulakkumise võistlus, kus määritakse natukene pasteeti taldrikule ja koerad ühte viirgu joondudes alustavad sealt pasteedi lakkumist. See, kelle taldrik jõuab kõige kaugemale, ongi võitnud. Ka kiiruse peale lihtsam nuputamismäng on vahva tegevus ning paljud omanikud saavad jahmatuse osaliseks, kui nutikad nende koerad on.

Nüüd on koerad juba päris väsinud ja rahunenud ning paras aeg on ka omanikel maiustada ning juttu ajada. Koerte pidu saab kesta maksimaalselt kaks tundi, rohkem nad lihtsalt ei jaksa ja jäävad igaüks oma nurka, omaniku sülle või lihtsalt oma kotti magama.

Heida pilk peale ka teistele nõuannetele Chihuahua sõprade liidu kodulehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles