Ülearetus teeb inglise buldogi tervisele suurt kahju

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cruftsi näitusel osalenud inglise buldog.
Cruftsi näitusel osalenud inglise buldog. Foto: Ian Kington/AFP/Scanpix

Inglise buldogi on aretatud ligi 500 aastat, kuid ülearetamise tõttu kannatab tõug mitme haiguse käes, mis teevad inimestele nii palju muret, et kardetakse hoopistükkis inglise buldogi lõppu.

Turmtule all ei ole üksnes koerte aretajad, vaid süüdistatakse ka koeraomanikke, kes olevat rohkem huvitatud looma efektsest välimusest kui tervisenäitajatest, kirjutab Daily Mail. 

Ameerika Ühendriikides populaarsete tõugude edetabelis neljandat kohta hoidev Inglise buldog on aretuse käigus väidetalt kõigist proportsioonidest nii väljas, et paljud koerad vajavad poegimisel keisrilõiget. Väidetavalt on olukord nõnda halb, et loomad kannatavad hingamisraskuste ja südamehaiguste käes, lisaks on koertel probleeme ka puusadega. 

Uuringu läbi viinud California ülikooli teadlane Niels Pederson sõnas, et buldogite ja peremeeste vahel on side küll tugev, kuid pidevalt kimbutavad haigused võivad looma ühel hetkel ikkagi varjupaika või surmasüstini viia. 

Ajakirjas Biomed Central avaldatud uuringu algataja Niels Pedersen sõnas, et paljud inimesed peavad koera välimust palju olulisemaks kui tervist. Mees uuris 150 koera geneetilist koodi, valides koeri nii Ühendriikidest kui Tšehhist. Ta avastas, et loomad olid geneetiliselt väga sarnased.

Ameerikas tegutsev kennelklubi kinnitas, et geneetiline mitmekesisus on tõu püsimajäämise seisukohalt väga tähtis. Klubi enda tehtud uuringust selgub, et sisearetus pole enam nii suur probleem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles