Miks on oluline kassile ajutööd pakkuda?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka kassid vajavad ajutööd.
Ka kassid vajavad ajutööd. Foto: Monica Almeida/The New York Times/Scanpix

Nii nagu inimesed, vajavad loomadki, et lisaks füüsisele saaks trenni meel. Miks see aga nii oluline on?

Igavlev kass, nagu iga teinegi lemmik, teeb igavusest seda, mis peremehele teps ei pruugi meele järele olla, vahendab iHeartCats. Selleks, et üleliigset energiat kuhugi kulutada, hakkavad kassid kraapima mööblit, rikkuma kardinaid ja muid koduesemeid. Tihti arvatakse, et kass käitub meelega halvasti, ent tegelikult pole loomal energiat kuhugi suunata, kuna ta ei oska endale ise tegevust otsida, peakski tulema appi peremees.

Selleks, et kassi ajule tööd anda, on võimalusi palju. Pelgalt sulepulgaga mängimine väsitab kassi nii füüsiliselt kui vaimselt. Lisaks lähendab see peremeest ja looma ning mida rohkem erinevaid mänge välja mõelda, seda lõbusam on mõlemal osapoolel.

Tänapäeval on olemas palju mänguasju, mis inimese olemasolu just kui ei nõuagi. Automaatsed mänguasjad hoiavad lemmikut tegevuses mitu tundi. Omamoodi lahenduseks on naistenõgese või toiduga lelud, mis annavad kassile pikemaks ajaks mõtlemisainet, kuidas lemmikmaius kätte saada. Oluline on mänguasju aeg-ajalt vahetada, sest nii nagu lapsed, kipuvad ka loomad samadest leludest tüdinema.

Teine võimalus ajule tööd anda on looma treenida. Kui esialgu kipuvad inimesed arvama, et hüpped ja trikid on vaid koertele, siis tegelikult oskavad ka kassid trikitada ja teevad seda meeleldi. Piisab kiisu lemmikmaiusest, klikkerist ja omaniku tahtejõust ning õppimine võib alata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles