Lemmikuga puhkusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PetCity

Olgu tegemist suvilapuhkuse, pikema automatka või looduses telkimisega, lemmiklooma kaasa võttes tuleb ka tema vajadused hoolega läbi mõelda. 

Tervisekontroll

Veenduge, et teie lemmikule on tehtud kõik vajalikud vaktsineerimised, ta on saanud ussirohtu ning tal on toimiv lahendus kirpude ja puukide tõrjeks, olgu tegu siis täpilahuse või näiteks spetsiaalse kaelarihmaga. Igaks juhuks võiks lisaks võimalikele reisidokumentidele kaasa pakkida ka looma vaktsineerimispassi ja puukide eemaldamiseks konksu või tangid. Lemmikloomapassi vahele tasub panna paber, millel kirjas oma pereveterinaari, aga ka reisi sihtkohas asuva loomakliiniku kontaktid.

Vältimaks olukorda, kus teie lemmik läheb puhkuse ajal kaduma, peab loom olema kindlasti kiibistatud – nii on tõenäosus, et lemmik jõuab tagasi oma peremehe juurde, kindlasti suurem. Reisile minnes on ka looma kindlustamine kindlasti asjakohane, seda pakuvad kõik suuremad kindlustusettevõtted.

Kord aastas võiks oma lemmikuga käia ka veterinaararsti juures tervisekontrollis , eakate loomade või mõnd kroonilist haigust põdevate lemmikutega tuleks seda teha iga poole aasta tagant. Tervisekontroll annab kindluse, et pealtnäha heas terviseseisundis loom on ka tegelikult terve ning aitab varajases staadiumis avastada erinevaid haiguseid.

Mõni nädal enne reisi võiks läbi teha ka põhjalikuma grooming-hoolduse võimalike nahaprobleemide ennetamiseks – eemaldada lahtise karva, lõigata küüsi, puhastada kõrvu, vajadusel pesta ja pügada. Meeles peab aga pidama, et karvututel tõugudel, aga ka väga lühikeseks pügatud loomadel, on oht päikesepõletusele.

Foto: PetCity

Liikumisviis ja -vahend

Mõni koer või kass on pingevaba reisisell, teine aga väga närviline ja kardab hirmsasti – viimasel juhul võib vaja minna näiteks rahusteid. Kui varem ei ole loomale rahustava toimega rohtu antud, oleks hea alustukse proovida looduslikke preparaate. Ehkki loomadega reisitakse ka bussi, rongi, laeva või lennukiga, on looma jaoks autosõit, mille jooksul saab tema vajadusi arvestades peatuseid teha, siiski kõige parem.

Suvel autoreisile minnes tuleb kontrollida, et auto kliimaseade töötaks. Autost lahkudes ei tohi koera üksi autosse jätta – seda isegi juhul, kui tegemist on jaheda ja pilves ilmaga. Samuti ei tohi koera liikluses ohtu seada, lubades tal sõidu ajal pead aknast väljas hoida. Loomade jaoks on olemas auto turvavõred, puurid ja spetsiaalsed turvavööd, pisemate lemmikute jaoks transpordikastid. Kindlasti võiks ka sõidu ajal olla joogikauss loomale alati läheduses. Selleks on olemas spetsiaalsed nõud, et vedelik sõidu ajal üle ääre ei loksuks.

Lemmiklooma võiks transpordikastiga harjutada paari nädala jooksul enne sõitu. Kuna lennu- või laevareis võib ette näha, et loom on mõnda aega peremehest eraldatud, tuleks näiteks koeraga teha enne pikem jalutuskäik ja teda viimase võimaluseni enda juures hoida. Kui on vaja järgmisel lennule ümber istuda, tuleks lennud planeerida nii, et nende vahel oleks võimalik koeraga jalutamas käia.

Reisides ühistranspordiga ei peaks kaasreisijatel lubama oma lemmikut paitada – ka kõige vaguram loom võib sõidust stressis olla ja ettearvamatult käituda.

Sihtkoha piirangud ja võimalused

Kui plaanid hõlmavad eelkõige vabas õhus matkamist, on näiteks koera kaasavõtmine igati asjakohane, aga muuseumikülastustest pakatavale linnakülastusele või soojamaareisile minnes võib looma kaasavõtmine olla ühtviisi kurnav nii peremehele kui lemmikule endale. Siis on mõistlik leida loomale puhkuse ajaks hoidja või koht lemmikloomahotelli.

Kui on kavas peatuda reisil olles hotellides, tasub kontrollida, kas sinna lemmikloomi ka ikka lubatakse. Sama lugu on autorendi, aga ka niisama tuttavate juurde küllaminekuga – kui teid ootab külla inimene, kel endal kasside vastu allergia, ei maksaks sinna oma nurrmootorit kaasa võtta.

Reisides Eestist väljapoole tuleb end loomapidamise nõuete ja transpordireeglitega kurssi viia, sest mõnel pool on need oluliselt rangemad kui Eestis.

Tähelepanu ja piisavalt liikumist

Lemmiklooma jaoks, olgu tegu siis näiteks kassi või koeraga, on reisile mõistlik kaasa pakkida tema kaela- ja jalutusrihm, pesa, söögi- ja joogikausid, mänguasjast sõber ning toit ja maiused. Loomale võiks iga paari tunni järel teha pause, et ta saaks end sirutada, samuti peaks tal olema pidevalt võimalus vett juua. Kuumema ilma korral tuleb lemmikloomi hoida jahedamates siseruumides või päikese eest varjul. Koeraga jalutades ärge unustage tema järelt ka koristada!

Telefonikõnede vastuvõtmise, teiste inimestega jutustamise ja muude tegevuste vahele vajab ka lemmikloom aega, mil pühendate talle oma jäägitu tähelepanu. Ka loom tahab ju puhkusest mõnu tunda, mitte seda piinades taluda. Väsinud koerale ei ole hea visata tundide viisi mänguasja, et ta seda ikka ja jälle teile tagasi tooks. Ka koeraga müramise peab inimene oskama lõpetada nii, et mänguasja sikutamisest ei murduks looma hambad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles