Oluline põhjus, miks just naistel võiks olla lemmikloomad

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Mitmed uuringud on tõestanud, et lemmikloomad mõjuvad omanike tervisele reeglina hästi ja võivad lausa pikendada loomaomaniku eluiga. Nüüd on aga leitud, et lemmikloomad on eriti kasulikud just naistele.

USAs tehtud uuring paljastas, et üle 50-aastased naised on tunduvalt parema tervise juures ja neid ohustavad teatud haigused vähem, kui neil on kodus kass või koer. Kuigi koeraomanikud on tavaliselt aktiivsema eluviisiga ja liiguvad rohkem, on ka kassiomanikel tervis paremas seisus kui neil, kel pole ühtegi lemmiklooma, kirjutab GMA News.

Aastatel 1988-1994 läbi viidud uuringu raames jälgisid teadlased umbes 4000 inimest, kes olid vanemad kui 50. Uuringus osalejatel ei olnud erilisi terviseprobleeme. Neile esitati küsimusi füüsilise aktiivsuse, kehakaalu ja pikkuse kohta, samuti uuriti, kas nad suitsetavad ja millised on muud faktorid, mis võivad nende tervist ohustada. Enam kui pooled osalejatest olid ülekaalulised.

Uuringus osalenud naistest umbes 35 protsenti olid loomaomanikud, enamasti olid neil koerad. Loomaomanikud olid pigem nooremad naised, tihtipeale ka abielus.

Teadlased võtsid osalejatega uuesti ühendust 2006. aastal ja selgus, et seitse loomaomanikku tuhandest olid vahepeal surnud. Nende hulgas, kel polnud lemmiklooma, oli see näitaja 11 inimest tuhandest. Huvitaval kombel selgus tulemusi analüüsides, et mitteloomaomanikest naisi ohustas insult rohkem kui loomaomanikest naisi.

Uuringu juht Jian Zhang sõnas, et neid tulemusi ei tasuks võtta nii, et kõik naised peaksid endale kiiremas korras lemmiklooma võtma. Lemmikloomaga tuleb siiski ka tegeleda ja looma võtmisesse peaks suhtuma väga tõsiselt ning vastutustundlikult. Samas ei saa eitada, et lemmikloom mõjub hästi nii omaniku vaimsele kui füüsilisele tervisele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles