Kas ventilatsioonivõre autoaknal võib aidata looma ülekuumenemist vältida?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autosse jäetud koer ei ole õnnelik.
Autosse jäetud koer ei ole õnnelik. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Postimehe lemmikloomaportaaliga võttis ühendust lugeja, kes soovis teada, kas vautšerikeskkonnas Chilli müüdav auto ventilatsioonivõre võiks aidata kuumal suvepäeval sõidukisse jäetud lemmiku ülekuumenemist vältida?

Tootekirjeldus lubab, et ventilatsioonivõre tuulutab autot ja ei teki olukorda, kus kuum suvepäike võiks autos olevale loomale liiga teha. Rõhutatakse, et võre sobib ainult siis, kui lemmik jääb lühiajaliselt autosse ja toode kindlustab salongi ventilatsiooni.

Võre on valmistatud vastupidavast plastist, mis peab vastu erinevatele ilmastikuoludele ja sobib iga laiusega sõiduauto aknale.

Juurde on lisatud, et liikuvas autos võret kasutada ei soovitata, kuna lemmik ei tohi tõmbetuult saada. Märgitakse, et väga kõrge õhutemperatuuriga keelatud looma sõidukisse jätta. «Ventilatsioonivõre on ette nähtud värske õhu juurdepääsu suurendamiseks, aga mitte auto salongi jahutamiseks!»

Tallinnas asuva Carfoxi autotöökoja varuosade spetsialist Joosep Vahar sõnas, et puutub sellise tootega kokku esimest korda ega oska võre turvalisuse või vastupidavuse kohta midagi öelda. «Tõenäoliselt mõeldakse selle kasutust ainult seistes parklas, kui loom peab autosse jääma ja oleks vaja, et õhk rohkem liiguks. Parem ikka kui kinnine aken, küll aga ei jahuta see. Olen ka ise koeraomanik, kuid jätaksin selle toote ostmata. Koera ei pea autosse jätma, alati on muid variante. Saab jätta nööriga auto konksu otsa – tavaliselt poevad koerad auto alla varju või siis eemale puu külge. Ka lahtiste akendega seisvas autos võib tõusta temperatuur ohtlikult kõrgeks,» sõnab Vahar.

Tiina Toometi loomakliiniku loomaarst Angela Tiivel sõnas, et hoolimata võrest võib sooja ilmaga minna autos väga kuumaks. «Loomaomanik peab vastavalt olukorrale otsustama ise, kas võre kasutamine on ohutu. Lisaks peab veenduma, et koer ka võret kuidagi ise ära lõhkuda või eest tõmmata ei saaks.»

Loomaarst Janne Orro sõnas, et täiesti ohutu toode ei ole, sest võre võimaldab küll akna osaliselt lahti jätta, kuid ei tekita mingit õhuliikumist lisaks. 

«Päikese kätte pargitud auto läheb seest kuumaks ka siis kui aknad on lahti. Pildi järgi on raske aru saada, kui kindlalt see võre akna ees on. Vaevalt, et see eriti takistab inimest, kes soovib autosse tungida ning pole kuigi kindel kui palju see takistab koera, kes soovib välja pääseda,» selgitab Orro.

Veterinaar paneb südamele, et kindlasti ei tohi kuumal suvel üldse autosse jätta koeri, kellel on anatoomiliste eripärade tõttu suurem risk saada kuumarabandust: eelkõige lühipealised koerad, n-ö lömmnäod.

«Sama kehtib ülekaaluliste või tervisehäiretega koerte kohta. Muidugi on koeri, kes ei kuumene nii kergesti üle, eelkõige heleda karvaga ja nö. normaalpikkuses koonuga koerad, aga ka nende puhul tuleb olla ülimalt ettevaatlik. Minul endal on jack russelli terjerid (väikesed heleda karvaga terjerid) ja kui nad on mul autos, külastan suvel eranditult ainult neid kauplusi, kus on võimalik autot varju parkida või on olemas parkimismaja. Alternatiiv on jätta auto mootor tööle, nii tagab konditsioneer autos normaalse temperatuuri. Pikemaks ajaks kui veerand tundi ei julgeks siiski koeri ka töötavasse autosse jätta, sest konditsioneer võib üles öelda. Niisuguseid õnnetusi on juhtunud ja on teada koerte surmajuhtumeid. Lisandub veel see väike probleem, et paljud koerad kaitsevad autot kui oma territooriumi päris innukalt ning kui võre pole just väga tugevasti kinnitatud, võib koer auto kõrval toimetavat võõrast rünnata,» selgitab Orro.

Tutvu kõnealuse tootega siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles