Tasub teada: papagoidel esinevad suleprobleemid

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carolyna.
Carolyna. Foto: Amatsoonpapago Carolyna/Facebook

Papagoi heast tervisest annavad märku tema suled. Sümmeetrilised, puhtad ja läikivad suled viitavad linnu heale tervisele.

Kogenud papagoipidaja Jana Oidermaa kirjutab leheküljel Pepper, et isegi kui linnuomanik teeb kõik õigesti, võib lind ühel hetkel hakata sulgi kakkuma, närima või pooleks murdma. Põhjused, miks lind nii teeb, peituvad tihti sügavamal, kui omanik arvatagi oskab.

Igavus

Pikkadeks päevadeks üksi koju jäetud linnud võivad hakata sulgi kakkuma. Suuremad liigid vajavad rohkem tähelepanu kui väiksemad, sest tihtilugu elavad väiksemad ühes puuris mitmekesi ja saavad seal teineteisega suhelda. 

Selleks, et lind tunneks end õnnelikult, vajab ta iga päev aega, mil peremehega koos olla. Lisaks võib puuri panna mänguasju, millega lemmik end lõbustada saaks. Kõige parem oleks siis, kui peremees kaasaks lelude meisterdamisse ka oma sulelise sõbra. Linnu kaasamine igapäevastesse toimetustesse paneb teda end erilisena tundma ning lähendab lemmikut ja peremeest.

Sobimatu elukeskkond

Sobimatuks elukeskkonnaks võib olla liiga väike puur, mis võib linnule mõjuda rõhuvalt ja ebameeldivalt. Sobimatu on ka liiga pime ruum või suur läbikäidavus. Puuri ei tohi hoida põrandal. Parim koht puurile on elutuba või mõni teine ruum, kus peremees enim viibib, sest seal saab lind pereliikmete tähelepanu. Puur tuleb paigutada seina äärde nii, et tagumine külg oleks vastu seina. Vältima peab tõmbetuult ja jälgima, et lind saaks piisavalt valgust. 

Mingil juhul ei tohi puuri panna kööki, kus eraldub suurtes kogustes nii toidu-, rasvade kui köögitehnika auru, mis kahjustavad pikaajaliselt linnu tervist ja halvimal juhul võivad teatud köögiseadmete mürkaurud papagoi tappa.

Puuri valikul tuleb pöörata tähelepanu selle suurusele, võrevahe laiusele ja kujule. «Väiksematele liikidele tuleb muretseda väikese võrevahega puur, vastasel juhul võib liiga laia võrevahe vahelt väike papagoi välja pugeda,» kirjutab Oidermaa. 

Suurtele liikidele tuleb muretseda ainult suurtele liikidele mõeldud suur, avar ja vastupidav puur ning puuri võiks paigutada linnu jalasuurusele sobivad õrred.

Hirm

Paljudel juhtudel on sulgede kakkumise põhjuseks hirm. Sulgede välja kakkumine väljendab pinget, sisemist ebamugavustunnet ja närvilisust. 

Halb toitumine

Iga linnupidaja peab meeles pidama, et lemmik vajab mitmekesist toidulauda. Kahjulikud on soolased ja magusad palad ja eriti kahjulik on suure rasvasisaldusega söök. Täisväärtuslik toidulaud koosneb tasakaalustatud menüüst: üle poole pakutavast toidust peaks sisaldama juurvilja, rohetoitu, puuvilja, marju ja pähkleid. Väiksem osa toidumenüüst on seemnesegud. Vale on lindu toita ainult seemneseguga. 

Haigus

Haigeks jäänud linnul võib olla valus või ebamugav, mõnel juhul tunneb ta sügelust ja see võib esile kutsuda sulgede kakkumist. «Haigusseisundi konstateerimisel tuleb alustada haigusseisundi ravimisega ja ravi ajal organismi toetamisega, vastasel juhul suleprobleem jääbki püsima ja sulepreparaadid ei aitagi. Ka parasiitide esinemine on haigusseisund.»

Nikotiin

Suitsetamine ja papagoid ei käi kokku. Linnud on nikotiini suhtes äärmiselt tundlikud. Papagoide läheduses ei tohi mingil juhul suitsetada, sest see tapab linnu. 

Kuidas suleprobleemide korral käituda?

Alustama peab probleemide põhjuste väljaselgitamisega ja seejärel tegelema vigade parandusega. Selleks, et mõista, mis linnule muret valmistab, tuleb oma lemmikut tunda ja tema vajadused välja selgitada. Mõningal juhul tuleb linnu elukorraldus täiesti ümber muuta ja peremees peab muutusteks valmis olema.

Täispikka artiklit saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles